Son dönemde bir çok şarküteride gördüğüm jersey Süt’ü merak edip sizler için araştırdım.

Jersey sütü, Jersey saf inek ırkı küçük yapılı, kahverengi renklere sahip kökeni Britanya'ya dayanan bir inek ırkıdır. Bu ırktan elde edilen sütler jersey inek sütleridir. Bu sütler diğer cinslerin ürettiği sütlere oranlar daha lezzetli ve daha fazla besin değerine sahiptir. İşte, Jersey sütü hakkında bazı bilgiler;

Jersey sütü, protein bakımından zengin ve kaliteli bir süt türüdür. Jersey inekleri tarafından üretilir ve fiyat olarak normal süte göre daha pahalıdır.

Jersey ırkı sığırlar sütçü sığır ırkı sınıfında bulunur ve anavatanı İngiltere ile Fransa arasındaki kanal adalarından birisi olan Jersey adasıdır. Jerseyler sütçü ırk karakterlerine ve erken gelişme kabiliyetine sahip, ortalama ergin dişi canlı ağırlığı 400 kg civarında olan ufak yapılı bir ırktır. Jerseylerde beden rengi açık kahverenginden siyaha kadar değişir.

 Jersey ineklerde ortalama süt verimi 3000 kg, süt yağı oranı % 5 olarak belirlenmiştir.

Türkiye’ye ilk olarak 1958 yılında Amerika’dan Samsun Karaköy Harasına getirilmiştir ve Karadeniz ikliminin hakim olduğu Samsun Karaköy Harasında  yetiştirilmeye başlanmış.