Madde 9

YÜRÜRLÜKTEKİ METİN

TEKLİFLE DEĞİŞEN METİN

IX.  Yargı yetkisi
Madde 9 – Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.

IX.  Yargı yetkisi
Madde 9 – Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.

 

Türkiye’deki yedinci referandum 16 Nisan 2017'de yapılacak. Peki Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında 18 maddesinde değişiklik yapılması hakkında kanun referandumda 'evet' ya da 'hayır' dememiz ne anlama geliyor. Sizlere her gün bir maddenin yürürlükteki metin ile referanduma sunulacak metni yayınlayacağız. Bu maddeler hakkında sizlerin de yorum ve fikirlerinizi  bu sütunlardan yansıtmaya çalışacağız.

1.Madde 7.11.1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını 9. maddesine ‘bağımsız’ ibaresine ilave olarak ‘tarafsız’ ibaresi iradenize sunulacak. Milli irade evet derse yargının bağımsızlığına bir de tarafsızlık ilkesi eklenmiş olacak.

Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanacağına dair hüküm, ’Bağımsız ve tarafsız’ mahkemelerce kullanacağı şeklindeki değişiklik için TBMM'de '347 kabul, 132 ret oyu' kullanılmıştı.

Aslında teorik olarak tarafsızlık ilkesi vardı ancak yasada geçmiyordu. Referandum ile anayasa maddesine eklenmiş olacak.

Yargı'nın yürütme ve yasama etkisi altında olmadan karar vermesi önemlidir.

Bağımsız ve tarafsız yapılacak bir yargılama sonucu ancak adalet yerini bulur.

Tarafsız- yargılama yapan hakim din, dil, ırk, cinsiyet ayırımı gözetmeden görevini yerine getirmelidir.

Hakimler ve savcılar aynı zamanda tarafsız olduğunu da göstermeleri lazım.

Hakimlerin ve savcıların siyasi görüşü olur ancak bunu asla görevlerinde yansıtamazlar.

Yargıçların düğmesiz cübbe giymesinin asıl nedeni de budur... Kimsenin önünde ceket iliklememe karakteri daha da güçlenmiştir.