Türkiye’nin başında o kadar çok sorun var ki devlet hangi biriyle uğraşsın. Gündemdeki en önemli konuların başında ise ekonomik sıkıntılar geliyor. Yanı sıra bu sorunların artmasına tuz biber olan düzensiz göçmenler de hayatı iyice zorlaştırıyor. Ülkelerini savunmak yerine kaçmayı tercih eden Suriyeliler bu göçmenlerin başında geliyor. Bir de Taliban’dan kaçan Afganlılar.

Suriyeliler hakkında yazacak o kadar çok şey var da neyse. Sadece ekonomimize vurdukları darbe bile başlı başına büyük sorun. Sigortasız çalışmaları, vergisiz iş yeri açmaları ve daha neler neler. Bursa’ya yerleşen Suriyelilerin çıkardığı sorunları bilmeyen duymayan yok. Şimdi ise yeni sorunumuz sınırlarımızdan bir şekilde ülkemize giren Afganlılar. Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele alması ile birlikte ülkeden hızlı bir kaçış başladı. Avrupa’ya ulaşmak isteyen Afganlılar Türkiye üzerinden ilerlemeye çalışıyor, ya da ülkemizde kalmayı tercih ediyor.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Dışişleri Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Afganlıların durumunu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sordu. Altaca; “Milletimiz merak ediyor” diyerek Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından Türkiye’ye yoğun bir şekilde gelmeye başlayan Afganlılarla ilgili; “Afganistan’dan Türkiye’ye gelenlere bir statü verildi mi? Takipleri nasıl yapılıyor? Gelenlerin sayısı ne kadar? İçlerinde tespit edilen radikal örgüt üyesi var mı?” sorularını Çavuşoğlu’na yöneltti.

 Ben de merak ediyorum, sayısı milyonları bulunan bu göçmenler ne olacak? Kaynaklarımızı, iş sağımızı sürekli onlarla mı paylaşmak zorunda kalacağız? Yarın öbür gün vatandaşlık hakkı verilerek seçimlerde oy kullanmalarına müsaade edilecek mi? Sonuç olarak ne olacak bu mülteciler, ülkelerine ne zaman dönecekler…