İlk belirtileri yaprak gibi titreme ve burun kuruması ile başladı. Devamında boğaz ağrısı, karıncalanma, burun akıntısı ve davudi bir ses…

İki üç gün içinde artarak devam eden tıkanma ve hapşırma, baş ağrısı, yüzde ve kulaklarda basınç hissi, tat ve koku almada azalma, öksürük, boğuk ses ve boğuk öksürük sonrası kusma, rahatsızlık hissi ve halsizlik ile devam eden rahatsızlığı 15 gündür yaşıyorum.

Soprano sesim bas baritonlarda dolanmaya başlayınca, geçmek bilmeyen gribe sitem ederek senin adın nedir diye sordum.

Kuş gribi misin, domuz gribi misin? Geçmiş olsun dileklerini sunanlar ya zalimin oğlu ya da iyi kız gribi olduğunu söylediler…

Ben de espriyle karışık olsa olsa devetabanıdır veya keçi gribidir, bendeki gribin ayrık otu olduğunun benzetmesini yaptım. Günlerdir kök söktüren grip inatla evin ortasına yerleşip kaldı.

Bütün il ve ilçelerde hastane acillerinde kuyruk oluşturan ve bu denli kanırtarak insan vücudundan gitmek bilmeyen gribal enfeksiyonun adı neydi?

Çoğunlukla ilkbahar ve sonbaharda grip benzeri belirtilerle kendini gösteren akut solunum yolu hastalığının en sık nedeni olan virüs bu yıl da havalar soğuduğunda mevsimsel grip virüsünün neden olduğu yaygın hastalıktan önce gergedan virüsünün hasta ettiği söyleniyor.

Son günlerde adını sıkça duyuyoruz ve hemen bir isim takıyoruz ama esasında o bize takıyor…

Gergedan virüsü nedir?

Ya da böyle isimde virüs var mı?

Kulak Burun Boğaz uzmanları; pek çok insanı hastanelik eden üst solunum yolu enfeksiyonlarına ‘Rhinovirüs’ ismi son zamanlarda medyada görüldüğü üzere gergedandan değil virüsün doğası gereği yerleşmeyi sevdiğinden dolayı ‘burun’ anlamına gelen ‘Rhino’ kelimesinden geliyor…

Üst solunum yolu enfeksiyonları (soğuk algınlığı) çeşitli virüsler tarafından oluşturulan, üst solunum yollarına ait hafif seyirli semptomlar ile seyreden hastalık tablosuna verilen addır diye belirtiyorlar.

Hekimlerimizin uyarısı;

Hastalığı geçiren kişilerin öksürmesi, hapşırması sırasında ortama yaydıkları görünmeyecek kadar küçük solunum zerreciklerinin içindeki virüsün solunum yoluyla bulaştığı “Hastanın yakınındaki kişilerin bu havayı solumasıyla burun ve boğazdan giriyor ve solunum yolu epiteline tutunuyor. 12-72 saat arasındaki kuluçka süresi sonrasında kişide hastalığın belirtileri görülüyor.”

Peki, bu virüsü yenmek kolay mı?

Hekim kontrolünde burun açıcı ilaçlar ve damlalar kullanılsa da hatta antibiyotiklerle sıkı desteklenip çevreye bulaşmamasını önlemek için hastanın bulunduğu alan alkol bazlı dezenfektan ile silinse de, eller sık sık yıkansa da, burun ve boğazın kurumasını önlemek için ortamın ısı ve nemi ayarlansa da diğer insanlarla temas sınırlansa da yaygın olan virüs tabiata serpiştirildiği sürece yakamızı bırakmayacak topluma kök söktürmeye devam edecektir.

Ne garipsin sen grip derken insanları garipleştirmeye gayret eden zarar ziyansın. Garibi daha da gariban yapan sömüren virüssün.

Yolun sonuna geldin sana güle güle demeye gelmeden, İpek’imi de yakaladın ya!

Hayvan sever olmasam alıp piştovu safari yapıp Gergedan avına çıkmam işten bile değildi ama biliyorum ki; ismin grip, her sene değişik isimlerle bizi düşürdüğün durum çok garip…