Bir iş yaparken işin ehline sormaya istişare denir. Dinimizde istişareye çok önem vermiştir.

Kur'an-ı Kerim'de, (Ey Resulüm!) ‘Allah'ın rahmeti sayesinde sen onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi. Artık sen onları affet. Onlar için Allah'tan bağışlama dile. İş konusunda onlarla müşavere et. Bir kere de karar verip azmettin mi, artık Allah'a tevekkül et. Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever.’ (Al-i İmran/159)

İstişare yapılacak kişinin de ehil olması gereken şartları taşıması lazım.

Geçmişte Türkiye’nin asırlık ve önemli bir kurumu için bedelsiz, beklentisiz istişare kurulu kurulmasını önermiştim yetkili birine.

Aradan bir süre geçince şirketten beni aradılar, “Tavsiyeniz üzerine kurul kuruldu. Marmara bölgesini temsilen de sizi yazdık” dediler, sonuç itibariyle güzel fikirler ve öneriler çerçevesinde başarılı işlere imza atılmıştı.

Daha sonra işin ehli olmayan biri işe alınmıştı ve istişareye gerek görmeyerek sonlandırmıştı bu güzel kültürü...

Hem kişisel işlerimizde hem de kamu işlerinde istişare daima önemlidir.

BTSO tarafından ‘Yüksek İstişare Kurulu’ oluşturuldu.

Elbette istişare kurulu icra kurulu değil. Ancak güzel ve özel fikirler icra kurulu tarafından dikkate alınarak icra edilebilir.

Zaten Yüksek İstişare Kurulu çalışma esasları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulunun, 23 Mart 2005 tarih ve 1157 sayılı kararı uyarınca yürürlüğe girmişti.

Çalışma usul ve kaideleri bellidir.

Kurula seçilen isimlerin çoğu kamuoyu tarafından bilinen ve takdir edilen isimlerdir.

Şayet niyet hayır ise akıbet de hayır olur.

Dert edinirsen dermanı bir şekilde bulunur. Yeter ki samimiyeti kaybetmeyelim.

BTSO İstişare Kurulu’nda kimler var?

Doğal olarak BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve 21 kişi de üye olarak görev yapacak. Bu 22 kişilik dev kadro takım olarak oynarlarsa hem Bursa hem de Türkiye kazanacaktır, bunda şüphe yok.

Diğer 21 istişare kurulu üyelerinin isimleri ise şöyle: Ahmet Özkul, Ali Moral, Cavit Çağlar, Celal Sönmez, Erol Türkün, Faik Çelik, Fatma Durmaz Yılbirlik, Hasan Aslanoba, Hüseyin Özdilek, Mehmet Burkay, Mehmet Celal Gökçen, Muhammed Etkeser, Muharrem Yılmaz, Mustafa Gürses, Nezir Gencer, Oya Coşkunöz Yöney, Ömer Kızıl, Önder Matlı, Sabahattin Gazioğlu, Steven Young ve Yusuf Akkaş.

BTSO’nun Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, bu yeni yapılamayı şöyle tanımlıyor: “Ortak akılla gerçekleştirdiğimiz makro projelerimiz sayesinde Bursa yeni bir vizyona kavuşurken, ülke ekonomisinin değişim ve dönüşüm sürecinde de sürükleyici güç oldu. İş dünyamızın en önemli aktörlerini aynı masa etrafında buluşturmak amacıyla oluşturduğumuz Yüksek İstişare Kurulumuz da hedeflerimize çok daha güçlü ve kararlı adımlarla ulaşmamızı sağlayacak.” 

Biz de hayırlı olsun diyoruz. Hayırlı çalışmalara ve projelere vesile olsun inşallah.