Önümüzdeki hafta, 7 Şubat Çarşamba günü, her yıl olduğu gibi, Göçmen camiasının “Mümin Aga”sı ölümünün 25. yıldönümünde saygı ve minnetle anılacak.

Hayatını göçmen sorunlarına adayan, soydaşlara yönelik asimilasyon ve soykırım mücadelesinin efsane ismi ve simgesidir Mümin Gençoğlu…

Jivkov rejiminin 1984-85 döneminde “soya dönüş” adı altında Bulgaristan’daki soydaşlara yönelik başlattığı asimilasyon girişimleri ile beraber 17 Ocak 1985’te arkadaşları ile beraber Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Bal-Göç’ü kurmuştur.

Mümin Gençoğlu önderliğinde Bal-Göç o dönemde totaliter rejim tarafından soydaşlara uygulanan baskı ve zulmü dünyaya duyurmakla kalmamış sorunun çözümünde son derece aktif rol de oynamıştır.

İcra ettiği başarılı faaliyetlerinden dolayı 11 Ağustos 1987’de Bakanlar Kurulu kararıyla Bal-Göç kamu yararına dernek statüsüne girmiştir.

Konular vardır resmi kurumlar dile getiremez.

Böyle durumlarda sivil toplum örgütleri devreye girer. Resmi makamların belli sebeplerden dolayı gündeme getiremediklerini bu tür örgütler gündeme taşır.

O dönemler Bal-Göç soydaşlarımızın maruz kaldığı baskıları sürekli uluslararası platformlara taşıyarak ve oralarda tutarak, dış kamuoyunun dikkatlerinin devamlı oralarda kalmasını sağlamıştır.

Bunun dışında sorunlar çözüme kavuşana kadar gerek burada, gerek orada son derece etkili protesto eylemlerine öncülük etmiştir. 

Bal-Göç’ün gerek uluslararası alanda, gerek soydaşlarımızın örgütlenmesinde büyük katkıları olmuştur.

Sonuç olarak 1989 yılında Bulgaristan’da başlayan ve daha sonra tüm Doğu bloğu ülkelerine yayılarak o ülkelerde komünist rejimin sona ermesine vesile olan olaylarda Bal-Göç’ün rolü tartışılmazdır.

Asimilasyon döneminde ülkemizde önderlik ettiği eylemler, Bulgaristan’daki soydaşlarımıza cesaret vermiştir, umut olmuştur, bu sıkıntılı dönemde onlara yalnız olmadıkları güvenini vermiştir.

O dönem Bulgaristan’da bulunan soydaşlardan birisi olarak bu yaşananları çok net hatırlıyoruz.

Bize destek için buralarda yapılan gösteriler, mitingler ve eylemleri heyecanla takip ediyorduk ve bu da bize inanılmaz moral veriyordu.

İşte hep bunlara önderlik eden, her yerde hep en önde olan kişi, Göçmen camiasının efsane ismi Mümin Gençoğlu olmuştur.

Ve bugün baktığımızda Bal-Göç sadece göçmen camiasının değil, ülkemizin en önemli sivil toplum kuruluşlarından biridir.

Bal-Göç buralara göç etmiş insanımızın sorunları ile ilgilenmesinin ve çözüm noktasında katkı yapmasının ötesinde hâlâ asıl faaliyetleri Bulgaristan’da kalan soydaşlarımızın yaşadığı sıkıntıları gündeme taşıma ve onların çıkarlarını korumaktır.

Bundan dolayı Bal-Göç’ün daha da güçlenmesi her şeyden öte oralarda varlığını sürdürme mücadelesi veren soydaşlarımız açısından önemli.

Balkan göçmenleri, anavatana göç ettiklerinden beri vatanına, milletine bağlılığı, çalışkanlığı ve dürüstlüğü ile her zaman ülkemize pozitif katkı yapmış bir topluluktur.

Her zaman bayrağını, milletini her ortamda en ateşli şekilde savunmuştur.

Bunu da, göç ettiği topraklarda verdiği mücadelelerle defalarca kanıtlamıştır.

Ama artık bu camia ülkemize daha aktif katkı vermek istiyor.

Karar verici mekanizmaların içinde daha fazla yer almak istiyor.

Bunu isterken de, donanımlı kadroları ile ülkemizin daha ileriye gitmesi için, daha da çok büyümesi için, bunun ötesinde Balkanlarda kalan soydaşımızın sıkıntılarını en iyi bilenler olarak oralarda daha efektif katkı yapmak için istiyor.

Bu camia bunu başaracaktır da. 

Camiamız en önemli önderlerinden birini anarken şunu belirtmek isteriz ki, insanımız verdiği bu mücadeleyi asla unutmayacak ve onu her zaman saygıyla anacaktır.