Dün, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin TBMM grup toplantısında yaptığı erken seçim çağrısı Türkiye gündemini değiştirdi.

Bahçeli, 16 Nisan 2017’de yapılan tarihi halk oylaması ile milletin ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne tamam dediğini hatırlattı.

“Türk milleti iradesini göstermiş, kararını vermiş, bizlere ise layıkıyla uygulama görevi düşmüştür” dedi.

Referandumda EVET çıkmasının ardından 1 yılı geride bıraktık.

Bu sürede, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ruhuna uygun olarak siyasi partilerin seçim ittifakı yapmasının yasal zeminini hazırlandığını kaydeden Bahçeli, “Geniş tabanlı mutabakata cevap ve cevaz veren bir yasal alt yapı tesis edilmiştir.

Parlamenter sisteme dönüş söylemlerini, bloklaşma siyasetini, demokrasiyi istismar gayretlerini, bekamıza yönelik tehditlere can suyu olabilecek ifadeleri tasvip etmiyor, karşı çıkıyor, elimizin tersiyle itiyoruz.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi; artan tehditlere karşı milletin sinesinden doğan milli bir mukavemet, bekamız üzerinde oynanan oyunlara karşı yine milletin varlığından doğrulan müteyakkız ve mümtaz bir muvaffakiyettir” vurgusu yaptı.

Normal şartlarda seçimler 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak.

Bu tarihe 566 gün, yani 18 ay 17 gün kaldı…

“Önümüzde uzun bir süre, yorucu ve yıpratıcı bir süreç vardır” diyen Bahçeli, bu riskleri bertaraf edebilmenin çözümünün erken seçimden geçtiğini söyledi.

Ve devam etti:

“Bölgesel risk ve tehlikeler öngörülmesi, önüne geçilmesi, ön alınması gittikçe zorlaşan kaotik ve karmaşık bir yapıya bürünmüştür.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen hayata geçmeden, malum ve melun odaklar tarafından; devamlı yargılanmakta, karalanmakta, hasar alması için eşzamanlı, eşanlı faaliyetler yürütülmektedir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne herhangi bir tavsama, gecikme olmaksızın geçilmesi milli beka ve tarihi emanetler açısından acil hal almıştır.”

Türkiye’nin önünde iki seçenek olduğunu kaydeden Bahçeli,

Ya 3 Kasım 2019 beklenecek;

Ya da milli mecburiyet ve ortaya çıkan meşru gerekçelerden dolayı seçimler erkene çekilecektir” dedi ve erken seçim için 26 Ağustos 2018 tarihini önerdi ve ekledi:

“26 Ağustos 2018 Pazar günü, yani Malazgirt Zaferi’yle Büyük Taarruz’un yıldönümlerinde, Türk milleti yeni bir zafer ruhuyla sandığa gidip hem Cumhurbaşkanı hem de Milletvekili Genel Seçimi’nde Türk ve Türkiye düşmanlarına hak ettikleri dersi vermesi en makul, en mantıklı, en akılcı, en demokratik yoldur.”

Duyumlarımız, erken seçimin zaten uzun süredir Ankara kulislerinde konuşulduğu yönündeydi.

Ancak Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hep seçimlerin zamanında yapılacağını söylüyordu.

Erken seçim demek genelde seçimlere kadar özellikle ekonomide durgunluğa ve kararsızlığa sebebiyet vermemek açısından önemlidir.

Ancak şartlar erken seçim gerektiriyorsa bu kaçınılmazdır. Geçmişte krizler sebebiyle erken seçim yapılırdı.

Şimdi durum farklı…

26 Ağustos 2018 Pazar günü erken seçim olur mu olmaz mı?

Bahçeli’nin çağrısının ardından farklı tarih önerilerinde bulunanlar da oldu.

Bu soruların cevaplarını bugün Cumhurbaşkanı ile MHP liderinin görüşmesinin ardından alacağız.

Ancak görünen o ki artık erken seçim maduna girdik.

AK Parti ve MHP olur derse sayısal olarak Meclis’ten bu karar çıkar.

Fazla mesai ile de gerekli çalışmalar çok rahat yetişir.

Ülkemiz için hayırlısı olacaksa…

Erken seçim neden olmasın!