Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayları belli oldu. AK Parti’de Alinur Aktaş, Cumhuriyet Halk Partisi’nde Mustafa Bozbey. Henüz resmi açıklama yapılmamasına karşın Büyükşehir’de Milliyetçi Hareket Partisi AK Parti adayını, İyi Parti de Cumhuriyet Halk Partisi’ni destekleyecek. İlçelerde ise pazarlıklar sürüyor.

AK Parti’de bu hafta sonu ilçelerin Numan Kurtulmuş tarafından açıklanacağı bildirildi. Açıklama öncesinde ise kulis bilgisi olarak ilçe belediye başkan adaylarının listesi basına sızdırıldı. Siyasette son bir saatte bile değişiklik yapılabileceğini bildiğimizden yine de bu listelere temkinli yaklaşıyoruz.

Listeye göre;

Osmangazi Ahmet Yıldız,

Yıldırım Oktay Yılmaz,

Nilüfer Necati Şahin,

Mudanya Ahmet Murat Ünal,

Gürsu Mustafa Işık,

Kestel Önder Tanır,

Karacabey Ali Özkan,

Mustafakemalpaşa Mehmet Kanar,

Gemlik Berkay Bulut,

Harmancık Yılmaz Ataş,

Büyükorhan Ahmet Korkmaz,

Keles Ali Mersin isimleri geçiyor.

Orhangazi ve İnegöl’de görüşmelerin devam ettiği, Yenişehir, İznik ve Orhaneli’nde Milliyetçi Hareket Partisi adaylarının gösterileceği iddia ediliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde ise Nilüfer’de Turgay Erdem, Mudanya’da Hayri Türkyılmaz isimleri açıklandı. Osmangazi’de Cumhuriyet Halk Partisi mevcut Milletvekili Erkan Aydın’ı, İyi Parti’de Emin Balkan’ı aday göstermek istiyor ve henüz bu konuda bir anlaşma sağlanmış gözükmüyor.

Buraya kadar tamam. Ancak öyle il ve ilçeler var ki bir türlü beklenen açıklamalar gelmedi. Bu da gerek kamuoyunda gerekse aday adaylarında sıkıntı yaşatıyor. Özellikle aday adayları kelimenin tam anlamıyla travma yaşıyorlar. Stres diz boyu. Herkes işini gücünü bırakmış tüm dikkatlerini gelecek açıklamalara çevirmiş durumdalar. Bazıları yerinde duramıyor ve kalkıp Ankara’daki genel merkezlerine gidiyorlar. Adayların açıklandığı bazı illerde ise isyan ve başkaldırı söz konusu. Bazı illerde adayların açıklanması beklenirken, bazı illerde de açıklanan adayların değiştirilmesi için büyük bir mücadele veriliyor. Dikkat ederseniz açıklanmayan belediye başkan adaylıkları henüz üzerinde anlaşma sağlanamayan sıkıntılı il ve ilçelerdir. Siyaset tam anlamıyla kitlenmiş durumda. 

Değiştirilen veya değiştirilecek belediye başkanları nerede hata yaptı?

Bazı belediye başkanları başarılı oldukları halde değiştirildiler.

Nedenlerinden bazıları ise algı yönetimi, hizmet pazarlaması, kulis ve lobi eksiklikleri, en önemlisi de bulundukları makamı herkesin istemesi ve doğal olarak rakiplerinin olmasıdır.

Bir de yanlış ve hatalarla dolu bir hizmet dönemi geçirenler var tabii…

Dava arkadaşlarının sırtına basarak yükselenler, yükselmek için dava arkadaşlarını satanlar, yükselmek için bastıkları dalları kıranlar, hiçbir çaba ve emek harcamadan tesadüfen veya torpille makama gelenler, makama gelince kimseyi tanımayanlar, makamı özel şirketi gibi yönetip, dava arkadaşlarını maaşlı personel olarak görüp, azarlayarak yönetmeye çalışanlar, kırmızı ışıkta durduğunda kendisini makama getiren kişiyle göz göze gelmemek için arka koltuğunda kafasını çevirenler, kendisinden önceki makam sahiplerini ve önceki dönemde göreve getirilenleri kan davası güderek işten çıkaranlar, kendisinden daha liyakatli ve tecrübeli isimleri kendisine rakip olmasın, koltuğundan etmesin diye düşman ilan edip devre dışı bırakmaya ve siyaseten silmeye çalışanlar, herkesin içinde ayakkabısını sildirenler, koruma ordusuyla gezenler, üstten bakıp küçük görenler, kendi eş, dost akrabalarını işe alanlar, haram yiyenler, yolsuzluk yapanlar, adil olmayanlar, yırtık ayakkabısı ile dolaşırken birden bire zengin olanlar, korku imparatorluğu kuranlar, insanları satın almaya kalkanlar, adam kayıranlar, ırkçılık yapanlar, sahip olduğu imkanları kendi özel hayatı için kullananlar, rakiplerine iftira atanlar, karalama kampanyası yapanlar, özel hayata ve ailelere dil uzatanlar, belden aşağı vuranlar, dedikodu ve gıybet yapanlar, küçük olsun benim olsun diyenler vs.vs.vs.

Sonuç itibariyle eğer bir belediye başkanı değiştiriliyorsa işte yukarıda saydığımız sebeplerden dolayı değiştirilir.

Başarılı olduğu halde rakipleri tarafından algı, kulis, lobi faaliyetleri sonucu değiştirilenler…

Başarısız ve yanlışlarla dolu bir hizmet dönemi geçirdiği için değiştirilenler…

Değiştirilen başkanlar da kendi iç dünyalarında bu muhasebeyi kendileri yapsın artık.

Değişmeyen tek gerçek…

Değişim…