Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara’da AK Parti belediye başkan adaylarının tanıtımını yaptı.

31 Mart 2019 yerel seçimlerine 58 gün kaldı.

Yerelde eskisi gibi seçimle ilgili çok da bir heyecan ve ruh yok.

Birçok adayın da şimdilik ortada açıklanmış projesi de yok.

Muhtemelen dün AK Parti tarafından verilen startla yerelde de hareketlilik başlar.

AK Parti’nin belediye seçimleri için açıkladığı 11 maddelik seçim manifestosu şu şekilde…

1-Şehir Planları

Uzun vadeli ihtiyaçları gözeten ve hakkaniyete uygun yöntemler takip edilecek, istismara açık parsel bazlı plan değişikliklerine geçit verilmeyecek, şehir planları ve imar uygulamalarında şeffaf bir yol izlenecek. Milletin hayat kalitesini artırmayan hiçbir işe vakit ve kaynak ayrılmayacak.

2-Altyapı ve Ulaşım

Önümüzdeki dönemde, içme suyu, yağmur suyu, kanalizasyon, doğalgaz, enerji ve iletişim hatları gibi temel altyapı sorunları tamamen çözülmüş olacak. Toplu taşıma projeleri hızlandırılıp yaygınlaştırılarak, şehirlerde yaşayan insanlar trafikte boğulmaktan kurtarılacak.

3-Kentsel Dönüşüm

Şehirleri hem deprem riskinden hem de çarpık yapılaşmadan kurtarmaya dönük olarak geliştirilecek. Fiziki dönüşümü kültürel, ekonomik ve sosyal dönüşümle birlikte tasarlayarak, yepyeni bir şehircilik hamlesi başlatılacak.

4-Benzersiz Şehirler

Her şehrin kendi coğrafyasına, iklimine, tabiatına, tarih ve insan dokusuna, büyüme alanlarına uygun gelişme modelleri hazırlanacak. Şehirlerimizin siluetini bozan, estetik değeri olmayan, kültür varlığımıza katkıda bulunmayan projelere izin verilmeyecek.

5-Akıllı Şehirler

Şehircilikte yeni ufuklar açılacak. Belediye hizmetlerine erişimden, ulaşımın, enerjinin, binaların ve cihazların yönetimine kadar insanlarımızın günlük hayatını kolaylaştıracak tüm akıllı şehir uygulamaları desteklenecek.

6-Çevreye Saygılı Şehirler

Canlı veya cansız tüm varlıklarla birlikte uyum içinde bir hayat sürdürülebilmesi sağlanacak. Tabiat kaynaklarının sonsuz olmadığının bilinciyle, şehirlerimizi yeşil alanlarıyla güzelleştirirken, kitlesel tüketimden kaynaklanan atıkların da çevreyi kirletmesine engel olunacak.

7-Sosyal Belediyecilik

Tüm mağdur ve mazlumlarla birlikte ailelere, çocuklara, gençlere, kadınlara, yaşlılara ve engellilere hizmet verecek şekilde genişletilecek.

8-Yatay Şehirleşme

Gönüllere hitap eden mekânlar bütünü olan şehirlerimizi, toprakla daha çok buluşan, mahalle kültürünü yaşatan, komşuluk ilişkilerini canlı tutan yatay mimari anlayışıyla geliştirilecek.

9-Halkla Birlikte Yönetim

Belediye faaliyetleriyle ilgili kararlara, şehir sakinlerinin, özellikle de muhtarların ve sivil toplum kuruluşlarının en üst seviyede katılımı temin edilecek.

10-Tasarruf ve Şeffaflık

Hangi kaynaktan gelirse gelsin belediye bütçesine giren her kuruşta yetiminden gazisine, işçisinden yaşlısına herkesin hakkı olduğu ilkesi unutulmayacak. Yatırımlar ve hizmetler yaparken kullanılan kaynağın gerekliliği, verimliliği, önceliği, kalitesi titiz bir şekilde değerlendirilecek. Belediyelerde hakka, adalete, maşeri vicdana, hukuka aykırı davranan hiç kimsenin gözünün yaşına bakılmayacak.

11-Değer Üreten Şehirler

Şehirlerde yaşayan insanların talep ve beklentileri hayat kalitesini yükseltmeye yönelik olacak.

Biz de umuyor ve diliyoruz seçilen belediye başkanları bu önemli ilkelere bağlı kalırlar. Olaya AK Parti Genel Başkanı veya Cumhurbaşkanı gözüyle bakmamalı, 'tecrübe' olarak dikkate almalılar.

Bu önemli manifestoya bağlı kalmayanları ne millet ne cumhur ne de reis-i cumhur affetmez. Bu da böyle biline...