Kurban bayramlarımızın vazgeçilmezi olan kavurmayı, kimi zaman bütün kimi zaman ise dilimlenmiş bir biçimde satılırken görmekteyiz.

Et tüketilmeye başlandığından beri insanların et konusundaki ilk ve en önemli sıkıntısı, onu uzun süre saklayabilmek olmuştur. Özellikle sert ve soğuk geçen, dış dünyayla iletişimin kesildiği bölgelerde insanlar etlerini kavurarak saklamayı alışkanlık haline getirmişlerdir. Bahar aylarında yapılıp hazırlanan kavurma sayesinde insanlar tüm kışlarını etten uzak kalmadan geçirmeyi başarmışlardır.

Büyük çoğunlukla sığır etinden yapılan kavurma için bazen dana, keçi, manda veya koyun etleri de kullanılabilmektedir. İç yağlarından ayrılmayan etler, kavurma yapımına hazır hale gelmeleri için yapımdan bir gün önce 4 derece sıcaklıkta dinlenmeye alınmaktadır.

Dinlenme işlemi sonrasında et; sinir, damar ve zarlarından temizlenerek kuşbaşı doğranmaktadır. Etin cinsine göre pişirme işlemi 2-5 saat arası sürebilmektedir.

Tamamen yumuşayan, kolay parçalanan, renginde kırmızılık bulunmayan ve suyunu bırakan et kavurma yapımına uygun hale gelmiş demektir. Bu aşamada etin fazla pişmemesi de oldukça büyük önem taşımaktadır. Zira etin fazla pişmesi kurumasına, sertleşmesine ve lezzetini kaybetmesine sebep olmaktadır.

Özellikle Kurban bayramlarında sıkça tükettiğimiz kavurmayı uzmanlar, 6 aydan fazla bekletmeyi doğru bulmuyorlar.

Keyifli ve mutlu nice bayramlar geçirmeniz dileğiyle, sevgiler...