Avustralya'da yayınlanan bir reklam;

"Avustralyalılar! Şimdiye kadar hep yabancıların mallarını kullandınız. Artık Avustralya malı kullanın ve vatanımızı onlardan geri alalım..."

Almanya'da bir otomobil fabrikasının girişine yazılan bir yazı;

"Başka ülkenin otomobilini kullanacaksan, orada çalışacaksın -   yaşayacaksın..."

Bir AB ülkesi, başka bir ülkeden bir ürün satın alacaksa, ana şartlarda biri de, kendi ülkesinin milli veya yerli belgelendirme kurumundan / kuruluşundan bele alma şartıdır.

Bu ve buna benzer reklam, anlayış ve yazıları AB ülkelerinin tamamında bulabilir ve görebilirsiniz.

Bizde?

Böyle bir reklam, öyle bir anlayış ve benzer yazılar görmek mümkün değildir.

Çünkü bizim kafamız karışıktır!

Bizde; Yabancı hayranlığı!

AB ülkelerinde; MİLLİ DAVRANIŞ!

Bizde; Yabancı markaya düşkünlük!

AB ülkelerinde; KENDİ MARKASINA ÖNCELİK!

Bizde; Hamaset!

AB ülkelerinde; İCRAAT!

Biz "Milli Olduğumuzu" söyleriz, AB ülkeleri, "Milli olduklarını" söylemezler.

Ama kapitalizmin gereği "FAZŞİZMİN" bütün şartlarını hayata geçirirler ve rakiplerini sömürür, adeta boğarlar.

İlk Standardı çıkartan bizler, standardın gereğini yerine getirmeyiz, Standardizasyona önem vermeyiz.

Standardı ve Standardizasyonu bizden öğrenen AB ülkeleri KURALI KOYAR, o kurala herkesin uymasını şart koşar, onlar ticaretin esasını belirledikleri için kazanırlar.

Biz ise, onların belirlediği kurallara uymak için çabalar dururuz, o kurallara uysak bile, yine de sıkıntı çeker, tercih edilen konumda olmayız.

Bu bahsi uzatmadan sonuca gidelim...

Tüketici olarak biz, gerekli bilince sahip değiliz!

Üretici olarak biz, gereken duyarlılığı göstermiyoruz.

Yerli ürünü tercih etmiyor, MİLLİ DAVRANMIYORUZ!

Sanayici olarak, Standardizasyona inanmıyor, kuralları koyan, belirleyen kurullarda görev almıyoruz. 

 Örnek mi;

Bir komitede Alman sanayisinden 500 kişi görev almış, bizim sanayimizden 5 kişi!

Şimdi soruyoruz;

Kuralı kim koyar?

İşte bu yüzden Alman'ın koyduğu kurala uymak durumundasın!

Bu konuda yıllardır mücadele veren TSE, bu konuyu her platformda dile getirmesine rağmen , gerekli algının oluşmaması ve gereğinin yapılmaması TSE'nin kabahati değildir.

TSE'nin son 25 yılına şahit olmuş, bu konuda yıllardır çalışmalar yapan, MİLLİ SES VER PROJESİ ile adeta bir sokak köpeği misali, ev halkını rahatsız eden bir kişi olarak, açık ve net bir şekilde, hem de büyük harflerle yazıyoruz;

BİZİM SANAYİCİMİZ, KURALI KOYMAYI DEĞİL, KURALLARA UYMAYI TERCİH EDİYOR!

BİZİM TÜKETİCİMİZ, YERLİ ÜRÜNLERE ÖNCELİK VERMİYOR, YABANCI MARKA HASTALIĞINA KAPILIYOR, MİLLİ DAVRANMIYOR!

***

YAPILMASI GEREKEN NEDİR?

Devlet, yurt dışı fuarlara sanayicinin katılması için vermiş olduğu tüm destekleri kaldıracak!

Bu alanda vermiş olduğu mali desteği, Uluslar arası standardizasyon kuruluşlarında, Standard hazırlama komitelerinde görev alan teknik personelin masraflarını karşılamak için verecek.

Her sektörde, lider konumda olan kuruluşların, her komitede görev alması şartını getirecek.

Turistik gezilere değil, teknik ziyaretlere, teknik çalıştaylara, teknik komitelere katılım desteklenecek ve Standard hazırlama komitelerinde görev almayı zorunlu hale getirecek.

Tek gerçek şudur;

Ya kuralı belirleyeceksiniz, ya da başkalarının belirlediği kurallara uymaya devam edeceksiniz.

Belirlenen kurallara uymaya devam ettiğimizde, durum mevcut durumdur ve bu durum yıllardır bu şekilde bir aşağı, bir yukarı, böyle devam etmektedir.

***

BTSO'YA ÖNERİ

Çalışmalarını yakinen takip ettiğimiz ve de takdir ettiğimiz Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, bu konuya öncülük yapmalıdır.

Tüm komitelerinden birer teknik personel görevlendirmeli, bu teknik personelin Standard hazırlama komitelerinde görev almalarını sağlamalı ve bu personelin masrafları BTSO tarafından karşılanmalıdır.

BTSO'nun bu konuda yapacak olduğu önderlik, tüm Türkiye'ye örnek olacaktır.

Mesele, Ahmet'in, Mehmet'in meselesi değildir, mesele MİLLİ MESELEDİR.

Ve bu milli meseleye ilk sahip çıkması gereken de, ilk Standardın yayınlandığı ve uygulandığı yer olan Bursa, yani KALİTE ŞEHRİ BURSADIR!

TSE'DEN HABERLER

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), tekstil ve çözünebilir plastik ürünler üretici ve ihracatçıları ile Suudi Standartlar, Metroloji ve Kalite Teşkilatı (SASO) yetkililerini,  Gebze Kalite Kampüsünde, bilgilendirme toplantısında bir araya getirdi.

Toplantının açılışında konuşan TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş, Enstitü faaliyetlerinin, ihracatın önündeki engellerin kaldırılmasına hizmet ettiğini söyledi. 

Kırbaş şöyle konuştu: “Enstitü olarak en önemli hedeflerimizden biri, üreticilerimizin ihracat yaptığı tüm ülkelerde TSE’nin muadili ve diğer ilgili kuruluşlarla iş birliği kurarak ticarete engel durumları mümkün olduğunca kaldırmak ve ticaretin önünü açmaktır. Bu hususta siz değerli katılımcılarımızın gerek bu toplantı vesilesiyle gerek TSE yetkilileriyle iletişime geçerek yapacağınız uyarılar, hatırlatmalar, öneriler bizim için oldukça önem teşkil etmektedir.  Suudi Arabistan’a ve diğer ülkelere ihracat yapan üretici ve ihracatçı firmalarımızın karşılaştığı sorunlar hakkında Ekonomi Bakanlığı ve diğer kurum ve kuruluşlar ile yakın iş birliği içerisinde bulunarak bilgi sahibi olduğumuzu ve sorunlarına çözüm üretmek üzere gerekli girişimlerde bulunduğumuzu özellikle belirtmek isterim.”