Belki onların dilinden konuşamıyoruz ama hepimiz bir şekilde hayvanlarla iletişim kurmaya çalışıyoruz. Köpeklerle insanlar arasında kuvvetli bir bağ olduğu açık.

Peki beyinlerinin insanlara göre zıt çalışmasına rağmen komutlarımıza nasıl doğru tepki verebiliyorlar?

 Her gün yazılarını düzenli okuduğu, her şeyi bilimle açıklayan, mantık çerçevesinden dışarı taşmayan bir site var evrimagaci.org

Platformda yazılarını okurken merak ettiğim bu konuya da değinmiş.

Almanya’da köpeklerin insanları anlayıp anlamadığıyla ilgili kapsamlı bir çalışma yapılmış.

Açıkçası köpeklerin bizi "gerçekten" anladıklarına emin değiliz. Çünkü bizim komutlarımıza ancak ve ancak o komuta koşullandırıldıklarında tepki verebiliyorlar.

Bir çalışmada, araştırmacılar 12 köpek sahibinin köpekleriyle ilişkisini incelemiş. Araştırma sırasında sahipleri köpeklerini belli cisimleri getirmek için eğitmişlerdir. Sonrasında bu cisimleri getirmelerini istemişlerdir. Ancak kimi zaman köpeklere, cismin adını söylemek yerine, saçma sapan bir kelime söyleyerek cismi getirmelerini istemişlerdir. Bu sırada köpeklerin fMRI ile beyin aktiviteleri gözlenmiştir. İlginç bir şekilde köpeklerin uydurma kelimelere verdikleri nöral tepki, alışageldikleri kelimelerden çok daha yüksek olmuştur. Normalde insanların bildikleri kelimeleri duydukları zaman nöral faaliyetleri, saçma kelimeler duyduklarında olana kıyasla daha yüksek olmaktadır. Köpeklerde durum ters gibidir.

Araştırmacılar, bunun nedeninin köpeklerin yeni bir kelime duyduklarında, sahiplerinin onlardan yeni bir beklentisi olduğunu varsayarak daha pür dikkat kesildiklerini ifade ediyorlar.

Köpekler bizi insanlar gibi anlamıyor. Örneğin bir köpeğe yumuşacık bir ses tonuyla ve gülümseyerek "Sen en berbat köpeksin" diyecek olursanız, muhtemelen köpeğiniz övüldüğünü zannedecek ve sevinçle tepki gösterecektir. Dolayısıyla şartlandırma sırasındaki vücut dili, ses tonu, vb. de büyük önem taşımaktadır.