Birileri abuk subuk yaftalamalarda bulunsa da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gerçekten bakan ötesi iyi bir doktor, daha da ötesi iyi bir insan...

"Coronavirüsle mücadelemizde bugün ilk kez bir hastamı kaybettim."

Bu bilgi

"Türkiye ilk corona kaybını yaşamıştır."

ya da

"Yaşı 89'du bu hastamızın Allah rahmet eylesin... Bu yaşta olması normaldi."

ne bileyim daha birçok benzer klasik bir cümleyle açıklanabilirdi.

Ama o…

"Coronavirüsle mücadelemizde bugün ilk kez bir hastamı kaybettim" diye paylaşımını yaptı ve toplam vaka sayısının ise 98'e yükseldiğini duyurdu.

Bu bir nezakettir, inceliktir, ülkesine karşı iş sorumluluğu, göstermesi gereken paniklememe olgusu ve bir doktorun takınması gereken insani tavırdır.

Koca Bakan, dünyayı kasıp kavuran bu illet için virüs Çin'de ortaya çıktıktan sonra Türkiye'nin sorunun niteliğini ilk kavrayan ülkelerden biri olduğunu ve koronavirüsü pandemi senaryosunu öngörerek değerlendirdiklerini söyledi.

İnsanlık bu tablonun içindeyken tüm dünyayla yoğun ilişkileri olan Türkiye'nin kendini tümden yalıtmasının imkan dışı olduğunu ifade eden Koca, 7 gün önce geç saatlerdeki basın toplantısında ilk vakayı bildirdiğini hatırlattı.

Koronavirüs hakkındaki araştırmaların çok şey öğrettiğini dile getiren Koca, virüsün özellikle solunum yolu üzerinden bulaştığına işaret etti.

Koca, temasın, virüse aradığı fırsatı sunduğunu, kalabalık ortamların en riskli ortamlar olduğunu söyledi.

Bakan Koca, bu hastalıkta ölüm oranının sanılanın çok altında olduğunu anımsatarak, hastalığın en ağır seyrettiği kişilerin direnci düşük ve başka hastalığı bulunan kişiler olduğunu ifade etti.

Ve son olarak önemli bir hatırlatma yaptı Koca Bakan:

"Pozitif sonuçların büyük kısmı iyileşmeyle sonuçlanıyor. Bunun için gerekli destek tedavisi veriyoruz. Dünyadaki sonuçlar iyi biliniyor, net bir iyimserlik yaratıyor. Bir kez daha halkımıza başsağlığı diliyorum. Tanı konulan hastalarımıza geçmiş olsun diyorum. Herkesi tedbirlere harfiyen uymaya davet ediyorum. Bugünler böyle devam etmeyecek, hayatımızı bu şartlara göre düzenleyelim, 1.5-2 ay direnelim."