Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamız ve mücadele etmemizin 391. günü; yani 1 yıl 26 gün...

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kitap okuma alışkanlığının artırılması amacıyla ‘Kitap her kapıyı açar’ kampanyasının basın toplantısı için gelen davete icabet ettik.

Malumunuz,  29 Mart - 4 Nisan 2021 tarihleri arası 57. Kütüphane Haftası idi.

1964 yılından bu yana, bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle tüm yurtta “Kütüphane Haftası” olarak kutlanıyor.

TÜİK, 2020 Kütüphane İstatistiklerini haziran ayında açıklayacak.

2019 Kütüphane istatistiklerine göre, Türkiye genelinde 1 milli kütüphane, bin 182 halk kütüphanesi, 610 üniversite kütüphanesi ve 30 bin 618 örgün ve yaygın eğitim kurumu kütüphanesi olmak üzere toplam 32 bin 411 kütüphane mevcuttur.

Milli Kütüphanedeki kitap sayısı 1 milyon 443 bin 751. Milli Kütüphanedeki diğer materyal sayısı ise 185 bin 527.  Milli Kütüphaneden yararlananların sayısı 2019 yılında 711 bin 523 oldu.

Halk kütüphanelerindeki kitap sayısı 20 milyon 742 bin 540.

Üniversite kütüphanelerindeki kitap sayısı 2019 yılında 17 milyon 945 bin 383…

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kitap sevgisinin aşılanması projesiyle başlattıkları kampanyayı Bursa Millet Kütüphanesi’nde tanıttı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kitap okuma alışkanlığının artırılması amacıyla ‘Kitap her kapıyı açar’ sloganıyla başlatılan kampanyanın ikinci etabı, Başkan Aktaş tarafından başlatıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kitap okuma alışkanlığının artırılması hedefiyle 2019 yılında ‘Kitap her kapıyı açar’ sloganıyla başlattığı kampanyanın ikinci perdesi açıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bilgide sürekliliğinin yazıyla sağlandığını, uygarlığın da bugünkü seviyesine kuşaktan kuşağa aktarılan bilgi birikimiyle ulaştığını ifade eden Aktaş, bilgi ve kültür hazineleri olan kütüphanelerin de insanlığın gelişimine büyük katkı sağladığını belirtti.

Başkan Aktaş, “Projenin ana gayesi Bursalılara kitap sevgisini aşılamaktır. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kütüphanelerin zengin içeriğinin kamuoyuna duyurulması ve dijitalleşen günümüzde kitap okuma alışkanlığının artırılmasını amaçlıyoruz. Kütüphanelerde gençlerimizi görüyoruz. Kitaplarla aramız iyi ama bunu artırmalıyız. Başlattığımız kampanyayla ulaşım noktasında kitapseverlere kolaylık sağlanmış olduk. Kütüphane alışkanlığı olmayanları da teşvik ediyoruz. Uygulamayla kitaplar Bursakart ya da entegre herhangi bir sistem ile şehir içi ulaşımda bilete dönüşüyor. Kütüphanelerimizden kitap alanlara, biletleri de veriliyor. İlkinde olduğu gibi ikinci etabında da Bursalıların projeye ilgi göstereceğine inanıyorum. Kitap okumaya hepimizin ihtiyacı var. Bursalıları kitaplarla buluşmaya davet ediyorum” dedi.

2021’de 92 günde dünya genelinde basılan kitap sayısı 692 bin 930 adet.

Okuyacağız ki yanlışı ve doğruyu ayırt edebilelim.

Dünyayı yönetenin, kalem, mürekkep ve kâğıt olduğunu unutmayalım, her yerde ve her şartta okuyalım ve okutalım…

Kitap okumaya teşvik etmeyi her kurum yapmalıdır. Bir hafta değil, yıl boyunca okumaya teşvik edilmelidir.

Okumayı her yaşta ve her ortamda alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor.

Asgari okuyan 'asgari' kalır.

Biz azimle ‘azami’ okuyanlardan olalım…