Bu cuma günü sizlere Kur’ân-ı Kerim’in 4.suresi olan Nisâ suresinin 85 ila 87 ve 92 ila 94. ayetlerinin mealini aktaracağım.

Sonsuz Şefkat ve Merhamet Sahibi Allah’ın adıyla

85. Kim iyi bir işe aracılık ederse onun da o işten bir nasibi olur. Kim kötü bir işe aracılık ederse onun da ondan bir payı olur. Allah her şeyin karşılığını vericidir.

86.Bir selâm ile selâmlandığınız zaman siz de ondan daha güzel ile selâmlayın; yahut aynı ile karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını arayandır.

87.Allah ki ondan başka hiçbir yaratıcı yoktur, elbette sizi kıyamet günü toplayacaktır, bunda asla şüphe yoktur. Söz bakımından Allah’tan daha doğru kim vardır!

92. Yanlışlıkla olması dışında bir müminin bir mümini öldürmeye hakkı olamaz. Yanlışlıkla bir mümini öldüren kimsenin, mümin bir köle azat etmesi ve ölenin ailesine teslim edilecek bir diyet vermesi gereklidir. Meğer ki ölünün ailesi o diyeti bağışlamış ola. (Bu takdirde diyet vermez). Eğer öldürülen mümin olduğu halde, size düşman olan bir toplumdan ise mümin bir köle azat etmek lâzımdır. Eğer kendileriyle aranızda antlaşma bulunan bir toplumdan ise ailesine teslim edilecek bir diyet ve bir mümin köleyi azat etmek gerekir. Bunları bulamayan kimsenin, Allah tarafından tevbesinin kabulü için iki ay peş peşe oruç tutması lâzımdır. Allah her şeyi bilendir, hikmet sahibidir.

93.Kim bir mümini kasten öldürürse cezası, içinde ebediyen kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lânetlemiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.

94.Ey iman edenler! Allah yolunda savaşa çıktığınız zaman iyi anlayıp dinleyin. Size selâm verene, dünya hayatının geçici menfaatine göz dikerek ‘Sen mümin değilsin’ demeyin. Çünkü Allah’ın nezdinde sayısız ganimetler vardır. Önceden siz de böyle iken Allah size lütfetti; o halde iyi anlayıp dinleyin. Şüphesiz Allah bütün yaptıklarınızdan haberdardır.

Müfessirler, 86. Âyette, Selâm, Müslümanlar arasında sevgi ve barış sağlayan, mevcut sevgi ve samimiyeti artıran güzel bir vasıtadır. Selâm veren, sevgi ve iyi niyeti ifadede öncülük ettiğinden, selâmı alan da bir iki kelime fazlasıyla cevap vererek bu güzel davranışa karşılık vermelidir.

93.Âyette, İslam ceza hukukuna göre bir Müslüman haksız yere ve bilerek öldüren kimsenin cezası kısas, yani idamdır. Bunu affetme selâhiyeti yalnızca maktulün ailesine aittir; bunlar isterlerse kısas yerine diyet talep ederler ve isterlerse her ikisini de bağışlarlar. Bu takdirde devletin ta’zir yoluyla daha hafif bir şekilde cezalandırma selâhiyeti vardır.

94.Âyette, Bir akın sırasında düşman bölgesinde bulunan bir kişi ‘Lâ ilâhe illâllah Muhammedün Resülullah’ deyip Müslümanlara selâm verdiği halde Üsâme b. Zeyd tarafından ‘korkudan böyle davrandığı zannedilerek’ katledilmiş ve sürüsü zapt edilmiş idi. Akın dönüşü, hadise Hz. Peygamber efendimiz onun için istiğfar etmiş, Üsame’ye bir köle azat etmesini emretmiştir. 

Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder, çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.(Nahl/90)

Ya Rabbi! Sana açılan elleri, sana yönelen gönülleri, sana yalvaran dilleri boş çevirme ya Rabbim.

Ya Rabbi! Ordumuzu, askerimizi, polisimizi ve sağlık çalışanlarımızı muhafaza ve muzaffer eyle.

Ya Rabbi! Hastalara şifa, dertlilere deva, borçlulara eda, sıkıntıda olanlara da ferahlık ver.

Bugün cuma ve mübarek ramazan ayının ilk günü. Allah (c.c.)tuttuğunuz ve tutacağınız oruçları ve bolca yapacağız duaları kabul etsin.

Hoş geldin Ya Şehri Ramazan!

Ramazan ayı, maddi ve manevi arınma kampanyasıdır. Şuurla bu özel ve güzel fırsatı kaçırmayanlardan olalım inşallah.

Ey İnanlar! Zekâtınızı, fitrenizi ve sadakalarınızı gerçek sahiplerine veriniz.

En kısa sürede güvenli ve sağlıklı bir ortamda cuma namazlarımızı kılmamız temennisiyle hayırlı cumalar diliyorum.

Selam ve dua ile sağlıkla “evde” kalın.