Ulaşım günümüzün en önemli ihtiyaçlarındandır. Bursa gibi büyük kentlerde bir yere gitmek için gerek özel gerekse toplu ulaşım araçlarını tercih etmektedir. Otomobil şehirlerarası yolculularda ulaşım konforu ve özgürlüğü açısından önemli olsa da kenti içinde otomobil kullanmak çok tercih edilen bir yöntem değildir.

Şehir içi trafiğindeki sürekli kalk yakıt tüketimini patlatırken, park bedellerinin astarı yüzünden pahalı gelmektedir. Bu anlamda toplu ulaşım araçları daha az yakıt tüketimi, daha az egzoz gaz salınımı, daha az ulaşım gideri demektir.

Sosyal belediyeciliğin en anlamlı hizmeti ucuz, konforlu ve zaman disiplinli toplu ulaşım hizmetidir. Bu hizmetin kalitesinin biz kent yaşayanları tarafından belirlendiğini bilmek ve inanmak gerekir.

Peki,toplu ulaşım araçlarının başka faydalı yönleri var mıdır?

Elbette vardır!

Trafiğe çıkan araç sayısı az olunca trafikteki yoğunluk azalır. Trafik yoğunluğu azalınca kaza riski de azalmış olur. Trafikte toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi gürültü kirliliğinin önlenmesinde deönemli rol oynar. Daha az korna, daha az motor gürültüsü daha huzurlu bir kent demektir.

Toplu ulaşımda kurallar nedir?

Esasında trafiğin en önemli kuralı olan başkalarının hakkına saygılı olmak bütün insan ilişkilerinin değerli kuralıdır. Bu basit kural uygulandığı zaman kargaşa, tartışma ve kavga olmaz.

Toplu ulaşım araçları sosyal insan olmayı da gerektirir. Sosyal insan oturduğu koltuğun daha önce kullanıldığını ve kendinden sonra başkalarının kullanacağını bilir ve özenli kullanır.

Bursa’da kent içi ulaşım süresi yolun boş olduğu saatlerde 30 dakikayı geçmez. Bu süre gençler için kısa ama sakat hamile ve yaşlılar için önemli derecede uzun bir süredir.

Bu çelişkiyi çözecek tek davranış, gençlerin oturma önceliğini bu gruplara vermesidir.

Maalesef bu çok kez gerçekleşmemekte ve gençler bazen uyuyarak, bazen camdan bakarak bazen de telefon ile oynayarak çevresinden kopmayı marifet saymakta ve yer vermemektedirler. Oysa o gençler kendi büyüklerinin de aynı şeyi yaşayabileceklerini düşünmelidirler.

Yeni kuşaklarda bu anlayışın oturması için müfredata sokulması bile düşünülebilir.

Toplu ulaşım araçlarında basit kurallar hayatı kolaylaştırır.

Mesela durağa yaklaşırken kapıya yakın olmak için hazırlanmalıyız.

Mesela duraklarda inenlere öncelik vermeliyiz.

Mesela duraklarda sıra yapmalıyız ve araya kaynak olmak isteyenlere izin vermemeliyiz.                                                                   

Mesela biniş kapılarının önlerinde birikmeden arkaya doğru yürümeliyiz.

Mesela bukart’ımızı okutmak için önceden elimize almalıyız.

Mesela yer vereceğimiz 65 üstü amca ve teyzelerimiz bedava seyahat olanaklarını mecbur olmadıkça  iş ve okulların başlama ve mesai sonu ya da paydos saatlerinde kullanmamaya özen göstermelidir.

Mesela kaptanlar sert araç kullanmamalı, sert fren yapmamalıdır ve duraklara tam olarak yanaşmalıdır.

Sanırım hepimiz temiz bir çevreyi oksijeni bol bir havayı solumayı ve saygının hakim olduğu ortamda konforlu bir yolculuk yapmayı hak ediyoruz.