Pazar Günü de Barış Manço Kültür Merkezinde Sarıkamış Şehitlerini Anma Törenine katıldım.

Muş’un Varto ilçesinin Kaygıntaş Köylüleri Derneği “Sarıkamış Şehitlerini” anıyor. Sahne dekoru kardan donan asker figürleri ve bayraklardan oluşturulmuştu. Programdaki görseller, müzik, okunan şiirler ve sunum bir köy derneğinin ötesindeydi. Sarıkamış Varto arasının 246 kilometre olduğunu düşündüğümüzde programın hazırlamasındaki mantığın  “Sarıkamış için ölmeyi bilmiyorsa bir adam, Kaygıntaş için nasıl yaşar?” olduğunu anlıyoruz.

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Tütkoğlu yaptığı kısa konuşmayı Ahmet Şafak’ın “Sarıkamış Şehitleri” için yazdığı;

“Memet yetim, me-memet aşık
Potini var, delik deşik
Anası elinde beşik
Memet yatar kar altında, oy”

Satırları ve bir askerin annesine yazdığı son mektubundaki son sözlerini onun ağzından: 

“Üzülme ana, ağlama, ‘Sarıhanlı nere, Sarıkamış nere?’ deme.
Sarıkamış için ölmeyi bilmiyorsa bir adam, Sarıhanlı için nasıl yaşar?” dediğinde salonda duygu yoğunluğunu arttıı.

Başından sonuna kadar duygu atmosferinin dorukta olduğu, zaman zaman izleyicilerin gözyaşlarına hakim olamadığı bu programdaki şiirler, ağıtlar, skeçler, görseller ve müzik… Her ayrıntıya dikkat edilmiş. Baktığınız her noktada iki eğitimcinin izi var. Dernek Başkanı emekli öğretmen Resul Ölmez ve öğretmen Kenan Korkmaz.

Kemal Korkmaz, Rus Kurmay Başkanın anılarından bir bölüm okudu;

Rus Kafkas Ordusu Kurmay Başkan Vekili Dük Aleksandroviç Pietroviç Sarıkamış'ta gördüklerine anılarında şöyle yer vermiş:
"İlk sırada diz çökmüş 9 kahraman. Mavzerleriyle nişan almışlar, tetiğe asılmak üzereler ama asılamamışlar... İkinci sırada cephane taşıyanlar var, sandıkları bir avuçlamışlar ki, kainattan hırslarını almak istiyor gibiler. Öylesine kaskatı kesilmişler... Ve sağ başta Binbaşı Nihat. Dimdik ayakta, başı açık, saçları beyaza boyanmış, gözleri karşıda... Allahuekber dağlarındaki son Türk müfrezesini teslim alamadım. Bizden çok evvel, Allah'larına teslim olmuşlardı."

Düşmanını dahi kendisine hayran bırakan aziz şehitleri bir kez daha rahmet ve minnetle andık.

Program sonunda misafirlere evlerde imece usulü yapılan “Muş Köftesi” ve ayran ikram edildi.

Dernek yöneticisi Tuncay Altay’ın anlattığına göre Muş Varto Kaygıntaş Köylüleri Derneği 2016 yılında kurulmuş. Karapınar Mahallesinde faaliyet gösteren Kaygıntaşlılar Derneğine 150 ailenin 18 yaşını aşmış bütün fertleri üye oluyormuş.

Her ay biri kadınlara biri de erkeklere olmak üzere iki kahvaltılı istişare toplantısı yaptıklarını söyledi. Amaçlarının sosyal ilişkilerini, kültürlerini ve birlikteliklerini korumak olduğunu söyledi.