Güney Marmara akarsularının büyük bölümünün birleşmesiyle oluşan Susurluk Irmağı, Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Yeniköy yakınlarında Marmara Denizi ile buluştuğu noktadır Karacabey longozu.


Susurluk Irmağı’nın oluşturduğu Kocaçay Deltası, göl, bataklık, kumul ve longoz ormanından meydana gelmektedir. Marmara Denizi’nin güney kıyısında yer alan delta, göl, bataklık, kumul ve subasar orman ekosistemlerinden meydana gelir. 

 Mihaliç Deresi tarafından beslenen Dalyan ve Poyraz gölleri,  730 hektarlık bir alana yayılmış dişbudak, kızılağaç ve söğütlerden oluşan subasar ormanlar ve çok çeşitli floraya sahip geniş bir kumul alan bulunmaktadır.


Deltada üreyen türler arasında kara leylek, pasbaş patka, bataklıkkırlangıcı, akça cılıbıt, küçük balaban, gece balıkçılı, alaca balıkçıl, küçük ak balıkçıl, gri balıkçıl, kuğu, yeşilbaş, çıkrıkçın, macar ördeği, elmabaş patka, ak kuyruklu kartal, sakarmeke, poyrazkuşu, sumru, küçük sumru ve pek çok ağaçkakan türü sayılabilir. Ayrıca göç esnasında küçük karabatak, ak pelikan, kışın ise sakarmeke başta olmak üzere büyük sayıda sukuşu bulunur.


Kocaçay Deltası, bütün bu özellikleriyle doğaseverlere, hem kuş gözlemciliği yapmak, hem de arkalarına güzel bir doğa manzarasını alarak, denize girme olanaklarını sunuyor.


Mayıs ayı Karacabey longozunu gezmek için en uygun zamandır. Etrafı kaplayan Karabaş otları, Nilüfer çiçeklerinin tam vaktidir.

Yaklaşık 7 yıl önce Bursa Büyükşehir Belediyesi için çektiğimiz ,Karacabey longozu belgeselini YouTube da izleyip fikir sahibi olabilirsiniz.