Kumru İzmir’e özel yiyeceklerden bir tanesidir. Sandviç ekmeğinden daha sivri kenarlı, üzeri bol susamlı, gevrek hamuruna benzeyen az tuzlu hamurdan yapılan bir çeşit hamurişidir. Buna kumru ekmeği de diyebiliriz çünkü bu ekmekle yapılan sandviçlere de kumru adı verilir.

Kumru ekmeğini fırınlardan sade olarak alabileceğiniz gibi yine fırınlardan ve gevrekçilerden içinde İzmir tulumu, domates ve biber bulunan şekliyle de alabilirsiniz.

Kumrunun özellikle içinde kömürde pişmiş sucuk, salam, sosis bulunan, üzerine sayas peyniri eklenip yenen şekli oldukça meşhurdur. Bunu kömürde sandviç ile karıştırmamak gerekir; zira kömürde sandviç kumru ekmeğine değil sandviç ekmeğine hazırlanır.

İç malzemesi kömürde hazırlanmış ve kumru ekmeğine yapılmış kumrular içine ketçap ve mayonez de katarak sandviç gibi tüketebilirsiniz.