Finlandiya’da Eğitim ile ilgili Bakanlık, öğretmenlerin özlük haklarını yükseltmek amacıyla bir proje hayata geçirdi. Bakanlık, bu yaz tatilinde 25’er dakikalık 180 video hazırlatıp, öğretmenlerin aslında tüm bildiklerini bir kez daha gözden geçirmelerine fırsat verecekti. 19 Kasım’da da bir sınav yapılacağını ve bu sınavı geçen öğretmenlerin özlük hakları ve maaşlarında iyileştirmeler öngörüldüğünü açıkladı. Bu sayede eğitimin kalitesi artacak, öğretmenlerin yaşam sıkıntıları da bir nebze olsun iyileşecekti. Fakat ilk şikâyet öğretmenlerden geldi. Yaz tatilini dinlenerek geçirmeleri gerektiğini öne sürerek eğitim materyallerini yani videoları izlemeyeceklerini duyurdular. Bakanlık ısrarcıydı. Videoları atlatma imkânı da yoktu, nerde kaldıysan oradan devam etmek zorundaydın. Bir grup öğretmen, bilişimci arkadaşlarından da destek alarak videoları izlenmiş gibi gösterecek bir bilgisayar programı kullanmaya başladı. İnternette fenomen olan bu yazılım sayesinde pek çok Finlandiyalı öğretmen sorunu çözmüş gibi göründü. Ancak Bakanlık, yazılımla video izleyen öğretmenleri ve ilgili bilgisayarları tespit ettiklerini ve işlem yapacaklarını duyurdu. Finlandiya’da çeşitli sendikalar bu durumu yargıya taşıma kararı aldı. Gerekçe ise zorla video izletilemeyeceği, öğretmenlerin 2 ay tatil haklarının bulunduğu.

Finlandiya eğitim sisteminin dünyada en güçlü ülkesi değil miydi ne oldu şimdi? Veliler endişeyle olan biteni sosyal medyadan takip etti. Pek çok velinin kafasında soru işaretleri oluşmaya başladı. Yahu bu öğretmenlere de ne oluyor? Bizim çocuklar benzer şeyleri yapsa kızar; öğretmenlere dert yanarız. Bizim gibi bir ülkede olur mu böyle şeyler minvalinde konuşmalar tartışmalar süregeldi.

Derken yataktan bir fırlamışım. Üstünüze afiyet dün akşam yemeğini fazla kaçırmışım herhalde böyle bir rüya gördüm. Kendi kendime düşündüm: “iyi ki böyle şeyler bizim ülkemizde olmuyor, baksanıza eğitim işini de sulandırmışlar Finlandiya’da! Bunlar nasıl dünyanın en iyi eğitimine sahip? Öğretmenlere yakışır mı böyle şeyler? Maazallah… Rüyası bile kötü. . .