Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamızın ve mücadele etmemizin 155. günü; yani 5 ay 2 gün...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 Mayıs ayı işgücü istatistiklerini önceki gün paylaştı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 331 bin kişi azalarak 3 milyon 826 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0.1 puanlık artış ile yüzde 12,9 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 0,2 puanlık artış ile yüzde 15,2 oldu.

İstihdam edilenlerin sayısı 2020 yılı Mayıs döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 milyon 411 bin kişi azalarak 25 milyon 858 bin kişi, istihdam oranı ise 4,7 puanlık azalış ile yüzde 41,4 oldu.

Mayıs 2020 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 4,7 puan azalarak yüzde 29,7 olarak gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın verilere göre, 2020 yılı II. döneminde toplam kamu istihdamı 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 4,3 oranında artarak 4 milyon 767 bin kişi oldu...

15-64 yaş grubunda işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,1 puanlık artışla yüzde 13,2, tarım dışı işsizlik oranı ise 0,2 puanlık artışla yüzde 15,3 oldu. Bu yaş grubunda istihdam oranı 4,8 puanlık azalışla yüzde 45,9, işgücüne katılma oranı ise 5,4 puanlık azalışla yüzde 52,9 oldu.

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,6 puanlık artışla yüzde 24,9, istihdam oranı ise 6,8 puan azalarak yüzde 26,6 oldu. Aynı dönemde işgücüne katılma oranı 8,2 puanlık azalışla yüzde 35,4 seviyesinde gerçekleşti.

İşsizlik her ülkenin ve her insanın önemli ve öncelikli sorunudur.
Bu sorunu çözmek için herkese iş düşüyor.

Birçok işverenin kalifiye eleman bulamadığını da unutmamamız gerekiyor.
Yarım hekim candan, yarım hoca dinden, yarım patron işten eder.                                 

Hep söyler ve yazarım…
Herkes üniversite mezunu olmak zorunda değil, herkes bir meslek sahibi olmak zorundadır.
Her üniversite mezunu iş aramak zorunda da değil öncelikle iş kurmayı düşünmeli ve birçok insanı yanında istihdam etmelidir.
Üniversiteden mezun olan gençlerimizi çalışmaya, sorumluluk almaya ve üretim için hazır hale getirmeliyiz.
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.v.) şöyle buyurmuşlar: "Rızkın onda dokuzu ticarettedir.", "Korkak tüccar kazanamaz, cesur tüccarın ise rızkı bol olur."

Dinimizin üzerinde titizlikle durduğu hususlardan biri de ticaret ahlakıdır. Ticaret, kuralları çerçevesinde yapıldığında keyifli ve bereketlidir.

Tacir, asrın illeti ve hastalığı olan yalandan sakınmalı ve doğruluktan asla ayrılmamalıdır.

7 yaşında ticarete başlamış biri olarak imkânı olanın ticaret yapmasını öneririm.

Kayıt dışı gelirleri kayıt içine almamız ve yüksek perdeden mücadele etmemiz gerekiyor.

Her kurum liyakate göre insanları işe almalıdır.  

Kur’ân-ı Kerim’in 4.suresi olan Nisâ suresi 58. âyetinde; Allah size, mutlaka emanetleri ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne kadar güzel öğütler veriyor! Şüphesiz Allah her şeyi işitici, her şeyi görücüdür.

Verimlilik esasına göre ücret artışı yapılmalı ve ödüllendirilmelidir.

Hep beraber dert edinirsek mantıklı ve yasal bir plan ve programlarla Türkiye’de işsizlik sorunu gündemden çıkarılacaktır.

Sorumluluk ve yetkiyi bana versinler, Allah’ın izniyle biz işsizlik sorununu çözeriz.

Allah (c.c.) hiç kimseyi işsiz bırakmasın, namerde muhtaç etmesin...