Geçtiğimiz cuma günkü yazımız kitabımız Kuran’ı Kerim’in girişgahı Fatiha’nın büyüklüğü üzerineydi. Bu Cuma da yüce kitabımızın “oku” emrine uyarak okumaya ve sizlere de Kur’an-ı Kerim’in en uzun suresi olan Bakara suresinden 16 ayetin mealini paylaşmaya çalışacağım. 
Bakara suresi; 
Bismillahirrahmanirrahim
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla…
1- Elif. Lam. Mim.
2- O kitap (Kur’an); onda asla şüphe yoktur. O, müttekiler (sakınanlar ve arınmak isteyenler) için bir yol göstericidir. 
3- Onlar gayba inanırlar, namaz kılarlar, kendilerine verdiğimiz mallardan Allah yolunda harcarlar.
4- Yine onlar, sana indirilenlere ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesinkes inanırlar.
5- İşte onlar, Rablerinden gelen bir hidayet üzeredirler ve kurtuluşa erenler de ancak onlardır.
6- Gerçek şu ki, kafir olanları (azap ile) korkutsan da korkutmasan da onlar için birdir; iman etmezler.
7- Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir. Onların gözlerine bir çeşit perde gerilmiştir ve onlar için (dünya ve ahirette) büyük bir azap vardır.
8- İnsanlardan bazıları da vardır ki, inanmadıkları halde ‘Allah’a ve ahiret gününe’ inandık derler.
9- Onlar (kendi akıllarınca) güya Allah’ı ve müminleri aldatırlar. Hâlbuki onlar ancak kendilerini aldatırlar ve bunun farkında değillerdir.
10- Onların kalplerinde bir hastalık vardır. Allah da onların hastalığını çoğaltmıştır. Söylemekte oldukları yalanlar sebebiyle de onlar için elim bir azap vardır.
11- Onlara; ‘Yeryüzünde fesat çıkarmayın, denildiği zaman, ‘Biz ancak ıslah edicileriz’ derler.
12- Şunu bilin ki, onlar bozguncuların ta kendileridir, lakin anlamazlar. 
13- Onlara: İnsanların iman ettiği gibi siz de iman ediniz, denildiği vakit ‘Biz hiç, sefihlerin (akılsız ve ahmak kişilerin) iman ettikleri gibi iman eder miyiz’ derler. Biliniz ki, sefihler ancak kendileridir, fakat bunu bilmezler (veya bilmezlikten gelirler).
14-    (Bu münafıklar) müminlerle karşılaştıkları vakit ‘(Biz de) iman ettik’ derler. (Kendilerini saptıran) şeytanları ile baş başa kaldıklarında ise: Biz sizinle beraberiz, biz onlarla (müminlerle) sadece alay ediyoruz, derler.
15- Gerçekte, Allah onlarla istihza (alay) eder, azgınlıklarında onlara fırsat verir, bu yüzden onlar bir müddet başıboş dolaşırlar.
16- İşte onlar, hidayete karşılık delaleti satın alanlardır ancak onların bu ticareti kazançlı olmamış ve kendileri de doğru yola girememişlerdir.
Kur'an-ı Kerim’in birbirinden besmele ile ayrılan her bir bölümüne sure denir. Kuran-ı Kerim 114 sure, 6666 ayet, 30 cüz'den oluşmaktadır.
Bakara suresi 286 ayettir. Adını, 67-71. ayetlerde Yahudilere kesilmesi emredilen sığırdan alır. İslam hukukundaki ana kaidelerin birçoğu bu surede geçer.
Manası açık olmayan ayetlere ‘müteşabih’ denir. (Elif, Lam, Mim!) Gerçek manasını sadece Allah (c.c.) bilir.  
Cenab-ı Allah Bakara suresinin başında önce yüce kitabı Kur’an’dan, onun müttekiler için bir yol gösterici ve hidayet kaynağı olduğundan, sonra da gayba imandan ve İslam’ın beş temelini oluşturan ana vazifelerden söz etmiş bu arada insanları inanç yönünden 3  gruba  ayırmış.
Bir, müminlerdir ki, onların vasıfları ilk 5 ayette özetlenmiş.
İki, kâfirlerdir ki, onlar da 6 ve 7. ayetlerinde özetlenmiş.
Üç, münafıklardır ki, onların durumları geniş bir şekilde 21. ayete kadar geçen ayetlerde açıklanmış.
Allah, bizi birinci maddedeki insanlardan olmayı, iki ve üçüncü maddelerden ise uzak durmayı nasip etsin…
Hayırlı Cumalar diliyorum.
Selam ve dua ile...