İnegöl deyince ağzımız hep bir yana doğru açılır… Sizi bilmem ama benim aklıma mobilya ve Oylat’tan önce gerçekten de köftesi gelir. Coğrafi bir işareti yoktur ama ‘İnegöl Köftesi’ marka gibi herkesin zihinlerine kazınmış durumdadır…
Şehirler arası yolculuğun mola sebebidir… Çocukların patatesle birlikte kombinlediği eşsiz lezzetin ta kendisidir…
Şimdilerle İnegöl bambaşka bir heyecan için kolları sıvamış durumda. Asırlık lezzetleri gün yüzüne çıkaran İnegöl, Gastronomi şehirleri olan Gaziantep, Hatay ve Afyon’a ‘meydan okumak’ için sahne aldı. Rekabet üst seviyeye çıkarmak için ‘ben de varım’ dedi.
150’ye yakın İnegöl lezzetleri 95 kırsal mahallede 2 yıllık sürede imbikten geçirildi. Her lezzet kabul edilmedi, ince elendi, sık dokundu…
İnegöl Belediyesi ‘gastronomi şehri’ unvanı için 150 çeşit lezzete yönelik radar kurdu.
Gastro İnegöl organizasyonu ile yöresel lezzetlerin listesini çıkardı. İçinde neler yok ki: “İnegöl Çiftetellisi, Kestaneli Kelem Sarma, İnegöl Balkabağı Humusu, Çıbrıkalı Peynir ve Ispanaklı Ulevak, İnegöl Simidi eşliğinde İnegöl Çorbası, ara sıcak olarak Kıymalı Patatesli Boşnak Böreği ile Kıymalı Pırasalı Arnavut Böreği, yumurtalı İnegöl Piyazı, İnegöl Köfte, İnegöl Büryan (İnegöl Mişoriz), Kuru Erikli Yahni ve İnegöl Tepsi Mantısı, İnegöl Sütlü Kadayıf Tatlısı ve İnegöl Kabak Tatlısı.”
Saysanız bir dünyası eminim çıkacaktır, bolluktur, berekettir.
Tanıtım organizasyonu olmuştu geçtiğimiz günlerde, mideye yemekler, kulağa İnegöl türküleri hitap etmişti.
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban konuyu net özetledi:  “İnegöl’ümüz büyüyor, gelişiyor. Sanayi gücüyle, tarımıyla, turizmiyle ve insan gücüyle beraber gelişmeye devam ediyor. Bizler de şehrimizi tüm bu alanlarda geliştirmek adına çaba ve gayret sarf ediyoruz. Amacımız turizmde ve turizmin önemli bir ayağı olan gastronomide şehrimizi ön plana çıkartarak bu ağın içerisine dahil olmak.”
İnegöl mutfağının baş aktörü tartışmasız köftesi…  Bunun yanı sıra 10 tane marka tescili ve 11 adet de coğrafi işaret başvurusunu gerçekleştirildi.
İleriye dönük projelerle Gastro İnegöl markasının dünyada tanınır haline gelmesi planlanıyor.
Tabii geleceğimiz olan gençlerimiz de unutulmadı.
Z Kuşağı olarak adlandırılan istikbal temsilcilerimize İnegöl Köftesi’nden oluşturulan Hızlı Menü isimlerinin verildiği fastfood menüleri de hazırlandı.
Hem tanıtımdan hem de çalışmalardan ağzımız sulandı…
Elinize sağlık İnegöl, bizlere de afiyet ve gurur olsun!