Stalk kelimesi sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle dilimize yerleşmiş bir kavram. Özellikle gençlerin pek çoğu günlük konuşmalarında “Onu stalk’ladım”, “Stalk’luyorum” gibi tanımlamalar kullanmaya başladılar. Hatta bunu ifade ederken çok eğlenerek bahsediyorlar. Peki, nedir bu stalk?

Stalk’a “takip etmek”, “bilgi almak” diyebiliriz kısaca. Bir kişiyle ilgili bilgi almak için yapılan bu çalışmaya stalk, yapana da stalker deniliyor. Bu şekilde söylendiğinde kulağa çok normal gelebilir ama madalyonun bir de öbür yüzü var.

Stalk’lamak gizlice yapılan bir işlem, yani kişi sizin onu incelediğinizi bilmiyor. Bu davranış biçimi kişilerde bir saplantı haline dönüşebiliyor ve bu saplantı, incelediği kişinin ismini Google’da aratıp adının geçtiği tüm siteleri araştırmaya, kimi beğenip o kişinin ona ne kadar yakın olduğunu tespit ederek arkadaş profili çıkarmaya, gittiği mekanlara, giydiği kıyafetlerin renklerine bakarak kişilik profilleri oluşturmaya kadar ve bu yazdıklarımdan çok daha ilerisine gidilebiliyor. Tabii ki bu çalışmaları sonucunda stalker incelediği kişinin karşısına hangi yollarla çıkacağına da karar verebiliyor.

İlk etapta 'masum bir gözlem' olarak düşünülen stalker'lık kavramı günden güne taciz olaylarıyla yan yana kullanılmaya başladı. Özellikle sanatçılar, sporcular kısaca ünlü diyebileceğimiz pek çok kişinin sosyal medyayı aktif kullanmalarıyla beraber 'taciz'lerin sayısı günden güne artıyor ve ünlüler kendilerini stalk'layan insanlar hakkında şikayetçi oluyorlar.

Peki, sizce bu stalk’lama durumu gelip geçecek mi?

Birçok kişinin kendi hayatlarında olan biten her şeyi sosyal medyada paylaşması, insanoğlunun da merakı bitmedikçe stalk’lama ve buna bağlı taciz olaylarının ayrıca çeşitli suç gruplarında artış olacağı düşünülüyor.

Kimseyi stalk’lamamanız, kimsenin de sizi stalk’lamaması temennisiyle…