Her şeye alıştığımız gibi koronaya da alışıyoruz. Farkında mıyız?

Daha 6 ay önce ülkemize geldiği ilk günlerde bir kişinin korona olduğunu duyduğumuzda hepimiz bir korkuya kapıldık. Evden çıkmamaya başladık, her gün akşam olsun da vaka sayısı açıklansın diye bekledik.

Sonra ilk ölüm gerçekleşti ve daha da korktuk. Tedbirler aldık, temizliğimize önem verdik, beslenmemize dikkat ettik. İyiye gittik, iyi de gittik dedik hurra eski düzene döndük.

İlk korona vakasını duyup da korkudan ağlayan sızlayandan şimdilerde eser yok. Şimdiler de oo korona ne ya hepsi aldatma… Aldatma çünkü etrafında korona olup da kurtarılamayan kişi yok. İşin gerçeğini gözüyle görmesi lazım ki inansın değil mi. Defalarca koronanın gerçek bir salgın olduğunu anlatmama rağmen hala inanmayan bana ‘ya gerçekten koronanın olduğuna inanıyor musun’ diyen var.

Gel de delirme. Nasıl inandıracağım ki ben seni gözündeki at gözlüğünü çıkar, paslanmış kulaklarını sil dinle, oku o zaman var mı yok mu anlarsın.

Her neyse böyle kişilerle uğraşmanın yanında asıl konumuz olan olaylara alıştığımız gerçeği. Üzücü ama biz koronaya alıştık. Her gün artan vaka sayılarına, ölüm oranlarına alıştık. Çünkü biz alışan bir milletiz. Alışkanlık yapmayı seviyoruz.

Akşamı dört gözle bekleyip vaka sayıları açıklanınca hayıflandığımız zamanlardan, artan vakalardan artan ölümlerden habersiz yaşadığımız zamanlara…

Doğru olan bu mu değil mi bilemem. Ben uzman değilim ama zararlı olarak kabul edilen olaylara alışmayalım. Çünkü biz değer yargılarımızı bile alıştığımız durumlara kaybettik.

Önceden yadırgadığımızı dizilerde, filmlerde ve TV programlarında gördük onu yapmayanı yadırgadık. Çünkü biz yadırgadığımıza alıştık.

Alışmayalım alışmayalım ki tedbirlerimiz yine sınırını aşsın. Ölümleri normal görmeyelim görmeyelim ki ölüm bizi bulmasın.   

Koronadan öncede hayatımızda birçok virüs vardı. Geçmişte onlarla da büyük savaşlar verdik ölümlerimiz oldu. Ama hala adını duyarken korkuyoruz çünkü onlara alışmadık tedavisi, aşısı olmasına rağmen.

Koronada bundan sonra hayatımızın bir parçası olacak, onunla yaşamayı öğreneceğiz. Öğreneceğiz ama bizim için alışkanlık olmayacak, olmamalı.

Akşam yine vaka ve ölüm sayılarını bekleyelim yine açıklanınca korkalım tedbirimizi alalım. Koronaya yenik düşmeyelim.