Hayatta ne yaşarsak yaşayalım bence hata yapmaktan hiçbir zaman korkmayalım. Eğer korkarsak o zaman hiçbir işte başarıyı yakalayamayız. Hatalar insanı yükseltir. Çünkü insanın doğasında var hırslanmak. Bir Fransız yazar ‘Yapılacak o kadar çok hata var ki, aynısını yapmak için hiçbir sebep yok’ demiştir. Başarılı insanlar aslında en çok hata yapan insanlardır. Çünkü onlar hata yapmaktan korkmayan ve hatalarından ders almayı tercih edenler. 

Birde hataları yüzünden kendini cezalandıran insanlar var. İşte en kötüsü de bu. Bir hata yapıyor ve anında hayattan irtibatını kesiyor. Aslında anlamalı ki o yaptığı hata, onun bir daha o yaptığı hatayı yapmamasını öğretiyor. Bir de şunu unutmayalım ki hayatta her şeyin bir çözümü vardır, ölümden başka. Hayatı ona göre yaşamalıyız. 

Bir insan hata yapıp kendini cezalandırıyorsa, bu onun korkak davranmasına, hareket alanının daraltmasına ve başarıya ulaşmakta zorluk çıkarmasına neden olur. 

Aslında insan kendinin doktorudur. Hata yaptığımız zaman kendimize iyi davranırsak üzerimizdeki olumsuz düşünceleri ve stresi azaltmış oluruz. Bu seferde en önemli aşamaya geliriz; ders alma aşaması. 

Hiç kimse isteyerek hata yapmaz. Yine bir yerde okumuştum: ‘Her hata iyi bir öğretmendir, yeter ki iyi bir öğrenci olalım’ aslında tek bir cümle ama hayatta başarının anahtarıdır. O yüzden hiçbir zaman hata yapmaktan korkmayın ve başarın.