a Gazete ekibi olarak Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’i makamında ziyaret ettik. Yılın son çeyreğine damga vuran dövizdeki yükseliş, rakor zamlar ve son günlerde sokak hayvanlarıyla ilgili açıklamalar sohbetin ağırlıklı konusuydu.

Başkan 2022 Mali Yılı Bütçesinin dövizde yaşanan dalgalanma öncesi yapıldığını, krizin personel ve yatırım planlarındaki emtia giderlerini artırdığını, şartların günlük projeleri yapılamayacak duruma getirdiğini, dolayısıyla en az hasarla çıkmak için yatırımları yeniden gözden geçirip bazı projeleri revize edeceklerini belirtti.  “Rutin belediyecilik faaliyetlerine hız kesmeden aynen devam edeceğiz” dedi.

Tarımsal kalkınma konusunda çiftçilere desteklerinin devam edeceğini söyledi. Balat ormanlarının modern hale getirileceğini, hiçbir ağaç kesmeden Balat’ta 2500 kişilik amfi tiyatro yapacaklarını, Görükle’ye yapılacak kütüphane ve spor vadisi düzenlemelerine kadar birçok şeyi konuşma fırsatı bulduk.

Samimi ortamda gerçekleşen görüşme sırasında “Sahipsiz Sokak Hayvanları Barınağı” gündeme gelince, mevcut barınağın yetersiz olmasına rağmen veteriner hekimlerin yoğun çalıştıklarını ve çok yorulduklarını ifade etti. “ Günde 40-50 civarında sokak hayvanını kısırlaştırıyorlar” dedi. Kayapa-Kuruçeşme arasındaki 45 dönümlük alan içerisinde binlerce sokak hayvanının barınması için Doğal Yaşam Alanı projesini başlattıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil barınaklardır” sözlerinden sonra mahalleler de de sokak hayvanlarıyla ilgili şikayetlerin arttığını, işlerinin daha da zorlaştığını ifade etti. 

Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Sokak hayvanlarıyla ilgili 5199 sayılı kanun ‘Sokak hayvanlarını bulundukları yerden al. Tedavilerini yap, tekrar aldığın ortama bırak’ diyor. Nilüfer Belediyesi olarak biz bu işi yaptığımız için, bölgemize başka yerlerden de hayvan bırakılıyor. Hayvanlara acıdığımız için mecburen barınağa alıyoruz” diye devam etti.

Kuruçeşme’deki barınağın Haziran ayına kadar tamamlanacağını belirten Erdem, “Yollar açıldı, yaban hayvanlarının alana girişinin engellenmesi için gerekli çalışmalar devam ediyor. Barınak tamamlandığında boylarına, cinslerine göre hayvanların barınacağı doğal alanlar oluşturulacak” dedi.

Belediyelerin görevlerinin sadece sınırları içerisindeki insanların hayatlarını kolaylaştırmaktan ibaret olmadığını belirten, “Bütün canlıların olduğu gibi sokakta yaşayan hayvanların da yaşam hakkını korumak istiyoruz” diyen Turgay Erdem, kent içinde doğal yaşam alanlarına barınma ve yem kutuları gibi yapılar oluşturduklarını anlattı.

Yukarıdaki her açıklamayı kendine görev addeden insanların çok olduğu bir toplumda son açıklamalardan sonra 2022 yılının sokak hayvanları için de zor geçeceği kanaatindeyim. 

Bursa merkezde yaşayan sokak hayvanlarının diğer hemcinslerinden daha şanslı. Üç Belediyenin barınağı var ve üç Başkan’da sahipsiz sokak hayvanları konusunda hassas. Darısı diğer alanlarda yaşayan sahipsiz sokak hayvanlarının başına.