Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak,‘Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019’u önceki gün yaptığı basın toplantısıyla açıkladı.

Uzun bir süredir Türkiye’nin ağırlıklı gündemi yerel seçimler oldu.

Seçimin tamamı sonuçlanmamış olsa da artık ana gündemimizin geçim olması gerektiğini birkaç defa yazdık.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçmemizle birlikte kararların daha hızlı işlediğini hep beraber görüyoruz ve takip ediyoruz.

Hükümet sisteminin değişimi ile birlikte ihtiyaç duyulan her alanda reformlar yaparak daha hızlı yol almamız gerekiyor.

Bakan Albayrak, Türkiye’nin gündeminin ekonomide reform olduğuna işaret ederek, büyük ve güçlü Türkiye idealine kavuşmak için ekonomide gerekli yapısal dönüşümleri hayata geçirmek gerektiğinin altını çizdi.

Açıklanan paketin ana başlıklarını kısaca sizlerle paylaşalım.

BANKACILIK

Bankacılık sektörünün güçlü yapısını sürdürebilmesi için hem kamu hem de özel bankalara gerekli destekler verilecek. Ulusal veri merkezi kurularak, risk ve potansiyellerin erken ve etkili analiz edilmesi sağlanacak. Sorunlu krediler ve konkordatoya yeni düzen getirilecek.

ENFLASYONLA MÜCADELE

Tarımda Milli Birlik Projesi ile gıdada yaşanan sorunu bir daha yaşamamak için yapısal bir reform olacak.

Kooperatifler güçlendirilecek. Ürün bazında arz ve talep planlaması yapılacak. Tohumdan sofraya gelecek şekilde yeniden yeni bir politika uygulanacak.

Enflasyonla mücadelede önemli yer tutan meyve sebze pazarında dengeyi sağlamak için Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığıyla Sera A.Ş. kurulacak.

Kırmızı et fiyat istikrarını sağlamak adına küçükbaş hayvan sayısını artırmak için hayvancılık hamlesi desteklenecek.

TASARRUF

Devletten başlayarak, bireye kadar her alanda tasarrufların uygulanması ve özendirilmesine özen gösterilecek. Emeklilik sistemini daha sürdürebilir ve geçinilebilir hale getirmek için kazançlara göre, azdan az çoktan çok, belirleneceği zorunlu bir bireysel emeklilik sistemi ele alınacak.

Kıdem tazminatı reformu da hayata geçirilecek. Tabii hassas konulardan biridir kıdem tazminatı umarız hiçbir kimse mağdur edilmez.

VERGİ REFORMU

Yeni vergi reformunda istisna ve muafiyetler azaltılacak. Kurumlar vergisi kademeli olarak düşürülecek. Daha adil bir vergi sistemi için, gelire göre artan oranlarda vergilendirme daha etkin hale getirilecek. Beyanname yaygınlaştırılacak. Dolaylı vergileri azaltıp, dolaysız vergileri artırarak verginin tabana yayılması sağlanacak. 

ADALET SİSTEMİ

Güven veren ve erişilebilir bir adalet sistemi tesis edilecek.  Güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmayla, adil ve etkin işleyen bir hukuk sistemi için köklü reformlar yapılacak.

LOJİSTİK

Uluslararası ticarette bölgesel lojistik üs haline getirmek için taşımacılıkla ilgili tüm hizmetlerin tek bir merkezden ve daha etkin bir şekilde karayolu, denizyolu ve havayolu lojistik merkez planlaması yapılacak.

TURİZM

Hem turist sayısını hem de turist başına düşen geliri arttırarak 4 yıl içerisinde 70 milyon turist 70 milyar dolar turizm gelirine ulaşma hedefi gerçekleştirilecek. Kurulacak olan Turizm Geliştirme Fonu ile ülkemiz turizminin tanıtımı yapılacak.

Ekonominin daha güçlü olması için herkese iş düşüyor. Elbette sorumlulara daha çok iş ve ödev düşüyor.

Niyet, hedef, samimiyet, gayret, istikrar ve proje varsa aşamayacağımız engel yoktur.

Yeter ki doğru olan projeler sözde kalmasın. 

Hayatın tamamı matematikten oluşmuyor.

Elbette hedefler olmalıdır. Veriler ve istatistikler önemlidir.

Ancak hayata biraz edebiyat, biraz coğrafya, biraz sosyoloji, biraz hukuk, biraz psikoloji, biraz felsefe, biraz muhasebe, biraz spor, biraz müzik katmak gerek.