Geçmişte işimiz gereği bir çok ülkeyi ziyaret etme şansımız oldu. Bazen iş için bazen ziyaret için bazen de heyet olarak farklı ülkeleri yerinde görme ve tanıma şansım oldu.

Her ne sebeple olursa olsun seyahat etmenin birçok yararı var. En başta ‘seyahatte sıhhat var’ tavsiyesi bile başlı başına yeterli bir sebeptir.

Ancak genelde iş seyahatleri fuar gezileri daha bir önem arz etmekte.

Yakın ülkelerde veya komşu ülkelerde genelde gittiğinizde yatırım talebi veya ortak iş kurma, Türkiye’den farklı ürünler talep edilmekte ya da gittiğiniz ülkenin malları sizlere sunulmakta.

Niyetine girdiğiniz de ise işler o kadar kolay yürümüyor…

İnegöl ile Adıge Özerk Cumhuriyeti arasında yıllar önce güzel dostluklar kurulmuş ve hala da devam etmekte. Adıge Kuzey Kafkasya'da Rusya Federasyonu üyesi bir cumhuriyet. Kafkas Dağlarının kuzeyinde, Krasnodar Kray sınırları içinde yer alıyor.  Güzel ve olağanüstü misafirperver insanlarıyla tarihiyle konumuyla güzel bir ülke…

Bu ülke ile ilişkiler 2007 yılında İnegöl’de düzenlenen Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’ne yapılan davetle başladı. O günden beri ilişkiler ve ziyaretler devam etmekte.

İnegöl’de faaliyet gösteren Çerkez Adıge Derneği’nin rolüde büyük oldu bu etkinliklere katılmada. 2010 yılında İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve beraberinde bir heyetle Adıge’ye gitmişti. Adıge Özerk Cumhuriyeti Devlet Başkanı ve Başbakanı’nın da yer aldığı üst düzeyde bir protokolle karşılandılar.

Görüşmelerde Türkiye’den gelecek yatırımcılara kapılarının açık olduklarını her türlü kolaylıkların sağlanacağını Türk yatırımcılarını Adıge’de görmekten mutlu olacaklarını söylemişlerdi.

2011 yılı Şubat ayında ise Adıge Ticaret Bakanı, Kültür Bakanı ve Başbakan Danışmanı İnegöl’e geldi.

Bu ziyaretlerin ardından bu dostlukların ticari boyutları ve Adıge’ye yatırım yapmaları için ticari bir heyet Adıge’ye davet edildi.

2011 yılı Aralık ayı İnegöl Protokolü ve İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl ve bir kısım Meclis üyeleri ile birlikte 4 günlük seyahatte ben de gitmiştim.

Çok güzel karşılandık ve üst düzey ağırlandık. Yatırım yapmak isteyenlere yerler gösterildi ve bilgiler verildi. Ancak Balkan ülkelerindeki geziler de edindiğim tecrübeler aynı şeylere işaret ediyordu. Gün içinde görüşmeler, teklifler, alımlar, satımlar havada uçuşuyor ancak sonuç sıfır var elde sıfır.

Adıge’de durum aynı gidiyordu… Dedim ki “Ben yatırım yapmak istiyorum. Bana bu işin fizibilitesini çıkarabilir misiniz”.

Sevinç ve umutla tabiî ki dediler

En kısa zamanda sizlere bir dosya hazırlayacağız ve ulaştıracağız.

5 yıl 7 ay 27 gün oldu hala bir dönüş olmadı.

Dostlar çınar ağacı gibidir. Meyvesi olmasa da, gölgeleri yeter.  Dostluklar ve gönül bağları daim olsun.

Adıge’deki dostlara selam olsun…

Belli olmaz yine bir Çerkez Adıge Derneği’nin organizasyonu veya bir başka şekilde yolumuz bu topraklara düştüğünde yine aynı ilgiyle karşılaşacağımızdan eminim… Ama icraat gerek…

İcraat olmayınca sözler havada kalınca ticaretin bir anlamı kalmıyor…

İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın uçak dolusu işadamlarını götürdüğü ülkelerdeki ilişkiler de böyle bitmiyordur… Bitmemeli de…