Siyasi kutuplaştırmanın doruk noktaya ulaştığı, gıdaya erişimin rekor düzeyde zorlaştığı, doğal afetlerle, ekonomik ve sosyal problemlerle dolu bir yılı geride bıraktık. Problemlerin kaynağına inip onu çözmek yerine, iktidarın akla hayale gelmeyecek perdeleme yöntemleriyle sürekli “Gerçek Gündemi!” örtme çabası içerisinde olduğunu gördük.

Her fırsatta günün problemlerini çözmek yerine, gelecek hayal ve hedefleriyle sıkıntılar örtülmeye çalışıldı. Evine ekmek götüremeyen, karnını doyurmaktan aciz insanlara torunlarının yaşayacağı hayaller satıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Onlara rağmen Kanal İstanbul'u yapacağız, inadına yapacağız' dedi.

Milli Uzay Programı Tanıtım Toplantısı'nda, 2023 sonunda Türkiye'nin kendi milli ve özgün hibrit roketiyle Ay'a sert iniş gerçekleştireceği açıklandı. Açıklamanın etkili olması için de Göbeklitepe yakınlarındaki tarlaya kimler tarafından hangi amaçla konduğu bilinmeyen, üzerinde Göktürk alfabesiyle "Gökyüzüne bak, Ay'ı gör" yazan metal bloğun kimler tarafından hangi amaçla konduğu anlaşıldı.

Fatih Sondaj Gemisinin, Sakarya gaz sahasındaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni doğal gaz keşfedildiği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomi Reform Paketi'ni açıkladı. Yeni dönemin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat olmak üzere dört temel üzerine oturacağını belirtti. Kamuda tasarrufa gideceklerini, 850 bin esnafın gelir vergisinden muaf tutulacağını bildirdi. “Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek için gece gündüz çalışarak hedeflerimize mutlaka ulaşacağız” dendi.

Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde açık alanlardaki semt pazarları kapatılırken, zincir marketler ve AVM’ler açık bırakılarak vatandaşın oralara gitmesine zemin hazırlandı. Salgına karşı önlemler kapsamında 29 Nisan ile 17 Mayıs arasında iki hafta kısmi kapanma uygulandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan salgın döneminde ekonomik olarak sıkıntıya düşen vatandaşlardan helallik istedi. “Kısıtlamalardan etkilenen esnaflarımızın bir kısmı ile turizm sektörümüze de bu zor dönemde ayakta kalabilmeleri için her türlü desteği vermenin gayreti içerisindeyiz. Buna rağmen sıkıntıya düşen insanlarımız, esnafımız, çalışanımız olduysa hepsinden helallik istiyoruz” dedi. 

Afganistan'da Taliban’ın yönetimi ele geçirince Afgan sığınmacıların kaçak yollarla yurda girişine kayıtsız kalındığını, gerekli tedbirlerin alınmadığını gördük.  Güvenlik güçlerine göre günde 500 ile 1000 arasında Afgan’ın kaçak yollarla yurda giriş taptığı belirtilmişti.

Üniversite öğrencilerinin yüksek kira ve yurt ücretlerine tepki olarak 'Barınamıyoruz Hareketi’ni başlattı.  

Haddini bilmez bir Kaymakamın okul ziyareti sırasında girdiği sınıfta kendisine “Hoş geldiniz” diyerek elini uzatan öğretmeni “Haddini bil, sınıftan çık dışarıya bekle” diyerek öğretmeni sınıftan kovmasına şahit olduk.

TÜİK enflasyon rakamlarının ile gerçek fiyat artışları arasındaki karşılaştırmaların birbiriyle örtüşmediği çok tartışıldı. Dünyaca ünlü ekonomist Steve Hanke “Türkiye'deki enflasyon, açıklanan resmi verilerin 3 katı. 'Türkiye'nin enflasyonunu yüzde 58,75 olarak ölçüyorum” dedi.  Bu İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır’ın enflasyon hesaplarını teyit eder nitelikteydi. Dikbayır, aynı markette her ay aldığı aynı ürünlerin fiyatlarını ay be ay karşılaştırıyor ve açıklıyordu.

Eylül başında 8.30 TL düzeyinde olan dolar son aylarda hızla yükselmeye, TL de hızla değer kaybetmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizle ilgili her açıklaması doları biraz daha yükseltiyordu.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TRT'deki açıklamalarıyla doların uluslararası piyasada rekor kırarak 13.95'i gördü. Sonraki günlerde Erdoğan, faiz indirimleri konusunda “Benden başka bir şey beklemeyin” açıklaması yapınca, her açıklamada biraz daha yükselen dolar 18 lirayı geçti.

Dolardaki bu yükseliş haliyle girdi fiyatlarına yansıdığı için başta akaryakıt olmak üzere iğneden ipliğe her şeye yansıdı. Fiyatlar hızla arttı.

Bizim vatandaşımız ekmeğe muhtaç olmuşken, iş aramak için gittiği bir fabrikadaki bayat ekmekleri “Tavuklara vereceğim” diyerek alıp eve getirerek eşiyle beraber yediğini anlattığı günlerde, Levanın 9.44 TL'ye ulaşmasıyla ucuz alışveriş için Türkiye'ye akın eden Bulgarlar vatandaşları Kapıkule Sınır Kapısı'nda uzun araç kuyrukları oluşturmuştu

TL mevduatlarına verilen faizin dolar kurundaki artışın altında kalması durumunda arada kalan bedelin mevduat sahiplerine hazine tarafından ödeneceğinin açıklanmasıyla dolar yeniden 11 lira seviyelerine indi. Ancak dolar artışıyla yükselen fiyatlar inmedi. Hazine Bakanı Nebati “Gözlerime bakın ne görüyorsunuz? Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır”  dese de, o esrarengiz gecede ne sırlar gerçekleşti şimdilik pek bilen yok. İktidar da açıklama niyetinde değil. 

2022 yılında asgari ücretin rekor seviyede % 50 oranında artırılarak 4.253 lira olduğu açıklandı. Rekor olarak tanımlanan bu artış, dünkü gelen zamlarla daha ele geçmeden yeniden açlık sınırının altında kaldı.

Gaziantep'te bir sitenin bahçesinde 4 yaşındaki kız çocuğuna pitbull cinsi iki köpeğin saldırısı ve sonrası yapılan açıklamalar da hafızalarda uzun süre canlılığını koruyacağı kesin. 

Erdoğan’ın “Sahipsiz hayvanların yerinin sokaklar değil barınaklar olduğunu unutmamalıyız” sözleri bazı kendine görev sayan bazı kişilerin sokak hayvanlarına eziyet ettiği görüntülerin ortaya çıkmasına sebep oldu. Sokak hayvanlarının nasıl korunacağı ilgili 5199 sayılı yasada açık. Barınakların sayı ve yapı bakımında yeterli olmadığını herkes biliyor. “Barınaklara götürün” demek sokak hayvanlarının akıbeti açısından doğru bir terim değildir diye düşünüyorum.

Olumsuzluklardan ders almadığımızda, yeni olumsuzluklara davetiye çıkaracağımız unutulmamalıdır.