BURTARIM 2017 Bursa 15. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ve Bursa 10. Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı açıldı. Yetkililerin iddiasına göre, Türk tarımının kalbi 5 gün boyunca bu fuarda atacak.

15 Ekim Pazar gününe kadar TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde konuklarını ağırlayacak olan fuar, tarım sektörünün en büyük buluşmalarından... 7 iklim coğrafyasına hitap eden, 400’ü aşkın katılımcı ve 2000 otobüsle çevre illerden Bursa'ya gelecek kişilerle fuarın beklenenin ötesinde ilgi göreceğini daha tanıtım toplantısında anlamıştık.

Bu yıl fuar daha görkemli ve daha çok donanımlı hale getirilmiş. Zaten gelen yoğun ziyaretçi trafiği de bunu gösteriyor.

Her sektör için fuarlar önemlidir. Ancak tarım için bu daha çok önemlidir.

Tarım, gıda, hayvancılık ve ekipmanları fuarları her bölgemizde olmalı ve desteklenmelidir.

Fuardan bir gün önce, TürkTraktör’ün düzenlemiş olduğu basın toplantısında Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir ve ekibinin yapmış oldukları güzel çalışmaları dinledik.

Ancak daha güzel ve özel çalışmalarla güzellikleri ileriye taşımamız gerek, bu asla unutulmamalı ve gereğini yapmalıyız.

Tarım, gıda ve hayvancılık... Bu üç unsurun her geçen gün önemi daha çok anlaşılmakta. Ancak ülkemizde yeterince kayda değer reform yapılamadı.

Belki elli yıl sonra bunun önemi ve değeri daha iyi anlaşılacak.

Geç olmadan tarım, gıda ve hayvancılık konusunda çok ciddi kararlar almamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle de doğal olanları hem ülkemize yetecek hem de birçok ülkeye ihracat yapacak kadar üretmemiz lazım.

Avrupa pazarları ya da başka pazarlara gidip gördüğümüzde fiyatlar inanılmaz yüksek. Şayet biz katma değeri yüksek doğal ürün ve gıdalara ağırlık verirsek bunu çok rahat üretip satmayı başarabiliriz.

Elbette fuarda gördüğümüz yüksek teknolojiden bilinçli bir şekilde yararlanmamız gerekiyor. Fuarlara katılmamız gerekiyor. Fuarları takip etmemiz çok önemli.

İşin hacmine göre doğru yatırım yapılması lazım. Fuarda 55 bin TL’ye de traktör vardı 1 milyon 400 bin TL'ye de... Üstelik bunlar çıplak fiyatlar, yardımcı alet ve ekipmanlar hariç…

Tarıma ağırlık vermek demek diğer sektörleri ihmal etmek anlamına asla gelmez.

Gün gelecek gıda ve hayvanlıkta eli güçlü ülkeler söz sahibi olacak.

Üstelik organik değil doğal gıdalar hem beslenmemiz hem de hastalıklardan daha uzak olmamız açısından önemlidir.

Türkiye'nin neredeyse her ili, ilçesi, köyü tarıma ve hayvancılığa elverişlidir.

Her ilin kendine özgü verimli toprakları var.

Her ilin bereketli altın toprakları var.

Yeter ki doğru yerde, doğru zamanda, doğru planlansın ve uygulansın.

Tarım demek yaşam demek. Doğru tarım demek sağlıklı yaşam demek.

Tarım demek veren el konumunda olmak demek.

Tarım demek işsizliğe son demek.

Tarım demek göçü durdurmak demek.

Tarım demek Bursa demektir.

Tarım demek Şanlıurfa demektir.

Tarımın yeniden şahlanışı demek gene peygamberler şehri Şanlıurfa demektir.

Bu da ne demek derseniz size ipucu vereyim, bu da işin isotu ve şifresi demek.

İnanıyorum ki sevgili hemşehrim Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve ekibi bu ruha ilk biberi ekecektir…

Kısacası Türkiye bir bütün demektir.