Son dönemde yatırımcısına en fazla kazandıran yatırım araçlarından bir tanesi olarak gümüş de öne çıkıyor. Emtia piyasası içinde geçen ay itibarıyla yatırımcısına %33,1 ile en çok gümüş kazandırdı. Yalnızca mısır yatırımcısının kaybettiği bilgisi kaydedildi. Bu gelişmenin ardından gümüş fiyatları çok daha fazla merak ediliyor. Gümüşün yükselişi yatırımcıların gözlerini gümüş fiyatlarına çevirdi.

Gümüş neden yükseliyor?

Emtia piyasasında yılın 7 ayında 5 ürün yatırımcısına kazandırırken, 13 ürün kaybettirdi. COVID-19 ile birlikte piyasalardaki ekonomik belirsizlikler, yıllık bazda tarım emtialarının performansını olumsuz etkiledi. Küresel büyüme endişeleri, teminat açığı kaynaklı satışlar, doların diğer para birimlerine karşı değer kazanması ve arz-talep dengesi, tarım emtia fiyatlarını bu yıl etkileyen önde gelen faktörler arasında yer aldı. Ocak Temmuz döneminde yatırımcısına en fazla kazandıran yüzde ile 35,7 ile gümüş oldu. Gümüşün yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak görülmesi ve gümüş arzında son dönemde gözlemlenen problemler gümüş fiyatlarının performansının yükselmesine sebep oldu. Aynı zamanda analistler tarafından yapılan gümüş fiyatları yorumlar ve değerlendirmelerine göre gümüş arzı konusunda son dönemde görülen problemler; gümüş fiyatları üzerinde etkili olan en önemli etkenler arasında bulunuyor.

Gümüş fiyatları ne kadar?

Yükseliş haberlerinin sürmesiyle beraber yatırımcılar en çok merak ettiği soru gümüş ne kadar sorusunu araştırılmaya başlandı. Gümüşün gramı 2020 itibarıyla en fazla merak edilen konular arasında yer alıyor. Gümüşün gramı ne kadar sorusuna yanıt olarak; geçtiğimiz günü 5,76 TL ile kapatan gümüşün gramı, bugün itibarıyla 6,06 TL’ye yükseldi. Dolayısıyla gümüş 6 TL’nin hemen üzerinde işlem görmeye devam ediyor.

Temmuz ayında gümüşün ons fiyatı 18,36 Bu hafta 28,93 dolara gümüşün gram fiyatı 4,00 lira seviyesinden 6,00 lira seviyelerine yükseldiğini gördük.

2020 Mart gümüş gram/TL : 2,50 Lira

120 kg gümüş: 300.000 Lira

1 Temmuz 2020 altın gram/TL : 393,00 Lira

1 Temmuz 2020 gümüş gr/TL : 4,00 Lira

6 Ağustos 2020 gümüş gr/TL: 6,00 Lira

Bir yatırım aracı olarak gümüş

Yatırım olarak gümüş, altınla benzer amaçlara sahiptir. Gümüş, mücevher gibi endüstriyel kullanımlara sahip olsa da fiyatlandırılması öncelikle arz ve taleple, ardından yatırımcı spekülasyonları tarafından şekillendirilir. Altın ve gümüş gibi kıymetli madenler genellikle para birimlerindeki belirsizlik ve ekonomik sorunların yaşandığı dönemlerde talep görür.

Gümüş, genellikle ekonomik dalgalanma ve huzursuzluk dönemlerinde parasal dalgalanmalara karşı bir güvenli liman olarak veya nakit para için stok olarak kullanılır.

Gümüş piyasası altın piyasasına kıyasla çok daha küçüktür. Bu da fiyatlarda daha yüksek volatilite (oynaklık) yaratır. Bu nedenle, gümüşe yatırım yapmak çoğu yatırımcı için riskli bir tercihtir. Bu riskten korunmak amacıyla yatırımcının toplam portföyünün %5'i veya daha azı gibi nispeten küçük oranlarda yatırım yapmak çeşitlilik amacı söz konusu olduğunda daha uygundur. Bazı yatırımcılar külçe gibi fiziksel formda bulunan altın, gümüş, platin veya bakır gibi kıymetli madenleri satın almayı da tercih edebilirler. Bazıları ise hisse senetleri, yatırım fonları, forex, ETF gibi yatırım araçlarını tercih edebilir.

Gümüşe yatırım yapmak isteyenler için birkaç seçenek var:

1.Fiziksel olarak emtia satın alabilir ve külçe gümüşü güvenli bir şekilde saklamanın bir yolunu bulabilirsiniz.

2.Piyasada işlem gören ve daha yüksek bir likidite sunan gümüş destekli Borsa Yatırım Fonları'na (ETF) yatırım yapabilirsiniz.

3.Gümüş vadeli işlem sözleşmeleri (VİOP) satın alabilirsiniz.