‘agazete’ olarak Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ı makamında ziyaret ettik.Söz konusu Gemlik olunca son günlerin 'dönüşüyor-taşınıyor' algısına noktayı koyduk.

"Öncelikle Gemlik taşınmıyor sadece depreme dayanıklı olmayan ve risk taşıyan binalar dönüşüm olacak. Kısacası Gemlik yerinde duracak, daha güvenli daha ferah bir ilçe olacak. Gemlik şimdikinden de daha güzelleşecek" diye cümleyi kurdu Refik Başkan...

Ardından devam etti: "Bina bazlı yerinde dönüşümü hayata geçireceğiz. Bu dönüşümle aynı zamanda ilçenin ihtiyacı olan sosyal donatı alanı, park, spor tesisleri, çocuk parkları her şey dört dörtlük olacak."

Gemlik'te dönüşüm başlaması iyi bir adımdır.

Başkan’ı dinlerken Gemlikli olmak yada Gemlik’te yaşamak ve yaşlanmak geliyor insanın içinden…

Yapılacak değişim ve dönüşümün Gemlik’e inanılmaz değer katacağından çoğunluğun şüphesi olmadığını düşünüyorum.

Projenin esası Gemlik’teki depreme dayanıksız konutları gönüllülük esasına göre dönüştürmek.

Yapılacak bin 400 konuta gelen 17 bin başvuru bu projelerinne kadar çok desteklendiğinin işareti.

İlçedeki kentsel dönüşümün diğer ilçelerden çok farklı olduğunu söyleyen Yılmaz, "Biz yeni yerleşim alanında konut yapıyoruz. 5 katlı, kaloriferli, spor tesisi olan, camisi, sağlık ocağıyla yani kısacası her şeyiyle bir mahalle oluşturuyoruz. Vatandaş da oturduğu bina depreme dayanaklı değilse, gönüllü ve istekli ise gerekeni yapacağız”dedi.

Yapılacak evler vasıtasıyla devletinsosyal devlet olmagereğini ortaya koyduğunu,vatandaşın dairesine karşılık onun 3 kat daha güzelini verdiğini ve en önemlisi deprem riskine karşı bir ev sahibi yaptığını dile getiren Yılmaz, Gemlik Belediyesi, TOKİ ve Çevre Bakanlığı tarafından yürütülecek projenin en hızlı şekilde tamamlanması için gayret ettiklerini belirtti.

Fiyatların çok uygun olmasını arazinin devlethazine arsası olmasından kaynaklandığını ve maliyetlere arazi payı koymadıklarını deyim yerindeyse maliyetine satış yaptıklarını ifade eden Başkan Refik Yılmaz, "Bina bazlı dönüşümlerde vatandaştan bize geçecek olan yerler, yeşil alan, otopark, spor tesisi, oyun alanı olarak değerlendirilecektir.

Gemlik çok sıkışık bölgede kurulmuş bir ilçe biz bu yeni yerleşim planıyla Gemlik’in sıkışıklığını da seyreltmiş olacağız. Haziran gibi temel atmayı planlıyoruz. Donatı alanlarıyla Gemlikdaha yaşanılabilir bir hal alacak. Yeni binaların yapılacağı bölge şahıslara ait değil tamamen devlete ait yerler" dedi.

Gemlik’in içinde ulaşım ağlarını barındıracak şekilde organize olduğunu ifade eden Başkan Refik Yılmaz,Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan tren yolu projesinin ilçe için taşıdığı önemi dile getirdi: "Ankara-Bursa hızlı treni bir şekilde Gemlik'e de bağlanacak. Ayrıca Türkiyedemiryolu ağı,Kars-Tiflisdemiryolu ağı ile dünyanın en doğusu olan Pekin’e bağlandı, Marmara ile de Avrupa’nın en batısı olan Londra’ya bağlandı. Bu demiryolu gerçekleştiğinde Gemlik’ten yüklenen bir yük Marmara’dan geçerek Londra’ya gidebilecek. Bu trenle geceleri yük taşınacak gündüzleri ise yolcu taşınacak. İstanbul-Bursa-İzmit otobanının Gemlik’ten geçmesi de ilçemize çok ciddi değer kattı. Hızlı trende bu anlamda hem Gemlik’in marka değerini arttıracak hem de ulaşımını bütün dünya ile entegre edecek önemli proje. Kısacası bütün ulaşım ağları Gemlik’te birleşiyor.”

Sözün özü Gemlik'i güzel günler bekliyor...

Eskiden bir tepenin üzerinde levha vardı; ‘Gemlik'e doğru denizi göreceksin sakın şaşırma.’

Bu sözün yanına artık şu cümleyi kurmaya hazırlanın:

Gemlik'e doğru yaklaşınca yeni bir şehir göreceksin sakın şaşırma.