Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çıkardığı küresel grip salgını genelgesi 13 Nisan 2019 tarih 30744 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı.

Bu kış birçoğumuz gripten dolayı hasta oldu. Uzun süren bir tedavi dönemi yaşadık. Birçoğu da yaşamaya devam ediyor. Bu dönem hem sayı arttı hem de iyileşme süreci uzadı.

Böylesi garip bir hal ve ilerleme kat edince mevsimsel hastalık olan grip devlete genelge yayımlattı.

Ne demiş Kanuni Sultan Süleyman; “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet, cihanda bir nefes sıhhat gibi.”

Sağlık hepimiz için her şeyden önemlidir.

Genelgede neler var ve nasıl bir yol izlenilecek önce onu aktaralım.

İnfluenza virüslerinin yol açtığı bir solunum yolu hastalığı olan, özellikle sonbahar ve kış aylarında görülen ve mevsimsel olarak seyreden influenza (grip) zaman zaman pek çok kişinin ölümüyle sonuçlanan salgınlara neden olurken zaman zaman da küresel çapta görülen ve pandemi olarak adlandırılan salgınlara yol açabilmektedir.

İnfluenza virüslerinin genetik yapısında meydana gelen değişikliklere bağlı olarak yeni tipte bir influenza virüsü ortaya çıkabilmekte ve insandan insana kolayca geçiş yeteneği kazanabilmektedir. Yeni tipte influenza virüsü ile daha önce hiç teması olmayan ve/veya virüsün yol açacağı enfeksiyonun gelişmesine yatkın olan kişilerin önemli bir kısmının etkilenmesiyle pandemi ortaya çıkabilmektedir.

Nüfusun büyük çoğunluğunu etkileyebilecek böyle bir pandemi ihtimaline karşı kamu kurum ve kuruluşlarınca alınması gereken tedbirler aşağıda belirtilmiştir.

1. Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan ve bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının pandemiye yönelik görev ve sorumluluklarının belirtildiği ‘Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı’ www.grip.gov.tr adresinde yayımlanacak, konu ile ilgili ayrıntılı bilgilendirmeler ve güncel duyurular bu adresten düzenli olarak yapılacaktır.

2. Pandemi sırasında yapılacak çalışmaların belirlenmesi ve pandeminin toplumdaki etkisinin azaltılması amacıyla valiliklerin koordinasyonunda, planda belirtilen usul ve esaslara uygun olarak ‘Pandemik İnfluenza İl Hazırlık ve Faaliyet Planı’ hazırlanacak, sekretarya il sağlık müdürlüklerince yürütülecektir.

3. Küresel bir grip salgınında hizmet sunumunun aksamaması amacıyla il sağlık müdürlükleri ile işbirliği içinde pandemi hazırlık çalışmaları yapılarak hastaneler ve tedavi merkezlerinin yanı sıra kamu kurumlarında da sağlık hizmeti verilebilmesi için ilde ihtiyaç duyulan ek hizmet, birim, alan, araç ve malzemelerin tedariki ile bunların hizmete sunulması planlanacaktır.

4. Kamu kurum ve kuruluşlarının bilgilendirilmesi amacıyla merkezde Sağlık Bakanlığı, illerde ise valiliklerin koordinasyonunda il sağlık müdürlükleri tarafından bilgilendirme ve işbirliği toplantıları düzenlenecek, uygulamalar Sağlık Bakanlığınca takip edilecektir.

Devletin yapacağı tedbirler elbette çok önemlidir. Ancak bizlere düşen ödevler de çok önemlidir.

Gerekmedikçe toplu alanlardan uzak durmak.

Kişisel temizlik kurallarına dikkat etmek ve elleri bol su ve sabun ile yıkamak.

Hasta kişiler ile yakın temasta bulunmamak.

Ağız, burun ve gözlere kirli eller ile temas etmemek.

Uzmanlar, bolca su içmek, beslenmeye dikkat etmek, taze sebze ve meyveleri tüketmeyi öneriyor.

Uzmanlara göre grip belirtileri; ateş (38°C ve üzeri), titreme, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, ishal ve kusma gibi belirtilerin biri ya da birkaçı görülebilir.

Grip deyip geçmeyelim. Basit ve zararsız görmeyelim.

Hasta eder süründürür ve tedbir alınmazsa öldürür.

Risk grubundaki kişiler mutlaka sağlık kurumlarına başvurmalıdır.

Bütün hastalarımıza acil şifalar diliyorum.