Kurban Bayramı’nın yaklaştığı şu günlerde hemen hemen hepimiz özellikle çocuklarımızı mutlu etmek, onlara bayram sevincini yaşatmak telaşındayken,‘Fiyat-etiket-alışveriş e ilişkin olarak, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile getirilen hakları özetle sizlere aktarmak istiyorum.


Fiyat etiketlerinde;

  • Malın üretim yeri (İthal edilmiş mallara ait etiketlerde malın üretildiği ülke isminin Türkçe yazılması zorunludur).
  • Malın ayırıcı özelliği
  • Malın tüm vergiler dahil satış fiyatı
  • Malın birim fiyatı bulunmak zorundadır. Etiketler çeşitli boyut ve şekillerde olabilir.

Cam, naylon, karton, kâğıt ve bunlara benzer maddelerden oluşan kutu, kova, şişe, kavanoz, poşet, torba ve benzeri ambalajlar içinde tüketiciye satılan malların etiketlerinde; satış fiyatları ile birim fiyatlarının aynı boyut ve renkte kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yazılması zorunludur.
 
Açık halde satılan mallara ilişkin etiketlerde satış fiyatı yerine sadece birim fiyatının yer alması yeterlidir.        
Perakende olarak satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hallerde de aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur.
 
Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de bu kural dâhilinde düzenlenerek asılmalıdır.
 
Üzerinde veya ambalajında, etikette aranılan hususlar basılı olarak açıkça yazılı bulunan mallarla, kitap, dergi ve gazete gibi üzerinde fiyatı belirtilmiş olan mallarda ve arttırma suretiyle veya özel kanunlarına göre satışı yapılan mallarda, etiket bulundurulması zorunlu değildir.
 
Yurt dışında ifa edilmesi öngörülen paket tur ve eğitim hizmetleri ile yurt dışına yönelik ulaşım ve konaklama hizmetlerinin fiyat listeleri hariç olmak üzere, etiket ve listelerde satış fiyatlarının; ‘Türk Lirası’, ‘TL’ veya TL simgesi şeklinde yazılması zorunludur.

Alışverişte en önemli hususlardan biri de isteklerimize göre değil ihtiyaçlarımıza göre alışveriş yapmaktır. Satın alacağımız ürün ya da hizmetin özelliklerine, fiyat etiketine, gıda ürünlerinde ise özellikle üretim ve son kullanma tarihine dikkat etmek önemlidir.

Önüne gelen ürünü veya hizmeti gerekli gereksiz ve şuursuzca almak hiç akıl kârı değildir… İhtiyacı kadar tüketen toplum olmak önemlidir. Bilinçsizce tüketen toplumlar tükenme eşiğine geldiklerinde çok geç kalmış olurlar.
Tüketicilerimize ve esnafımıza hayırlı bereketli bayram alışverişleri dilerim...