Söz konusu Ukrayna olunca Rusya'ya tepki gösteren Batı, konu Müslümanlar olunca her türlü zulme sessiz kalıyordu. Borrel denilen AB üyesi şahsiyet Ukrayna'da yaşananları son 2. Dünya Savaşı sonrası Avrupa'da yaşanan en büyük vahşet olarak niteledi. Coğrafya fakiri beyefendiye sormak lazım acaba Bosna Amerika kıtasında Arjantin'e mi komşuydu.  Neyse Borrel kadar vicdan yoksunlarının yanı sıra Avrupa Parlamentosu'nun İrlandalı kadın milletvekili Clare Daly, Ukrayna'daki savaşın yanı sıra Afganistan'da yaşanan drama sessiz kalınmasına sert tepki gösterdi. 

Avrupa Parlamentosunun (AP) İrlandalı kadın milletvekili Clare Daly,  AP'deki bir oturumda yaptığı konuşmada, Ukrayna ve Afganistan'a çifte standart uygulandığı eleştirisinde bulunarak, milletvekillerine, Afgan halkının yaşadığı insani krizin neden önemsiz görüldüğünü sordu.

O da Suriye'yi, Irak'ı, Doğu Türkistan'ı unutsa da konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Hiç şüphe yok ki masum sivillerin hayatlarının efendilerinin savaşlarında feda edildiği felaket krizleri zamanlarında yaşıyoruz. Evet, Ukrayna'da ama sadece Ukrayna'da değil. Son genel kuruldan bu yana on binlerce Afgan vatandaşı, gıda ve güvenlik arayışıyla kaçmak zorunda kaldı. 5 milyon çocuk kıtlık, ıstıraplı ve acılı ölümle karşı karşıya, çocuk yaşta evliliklerde yüzde 500 artış görüldü ve hayatta kalsınlar diye satılan çocuklar. Ondan bahsedilmiyor. Burada değil, hiçbir yerde bahsedilmiyor."Özel bir toplantı yok, bu genel kurulda bahsi bile geçmiyor. Afgan heyetleri yok, açıklama yok. Aman tanrım, insani krizlerini bu kadar önemsiz yapan şeyin ne olduğunu merak ediyor olmalılar. Derilerinin rengi mi? Beyaz olmadıkları için mi? Avrupalı olmadıkları için mi? Sorunlarının bir ABD silahından veya ABD işgalinden kaynaklanması mı? Ülkelerinin servetinin çalınması kararının, Rus değil de despot bir ABD başkanı tarafından alınması mı? Çünkü tanrım, bütün savaşlar kötüdür ve tüm kurbanlar desteği hak eder ve o noktaya gelene kadar hiçbir şekilde güvenilirliğimiz yok." Ağzına sağlık İrlandalı... Avrupalı yöneticilere birazcık vicdan sahibi kişiler de olduğunu hatırlattığın için...

    ***

Şimdi bütün dünya soruyor Ukrayna'da savaşın sonucunda ne olacak?  Rus güçleri ülkenin dört bir yanındaki birçok şehri kuşatmış durumda. Ancak Batılı analistler, işgalin en azından şimdilik Vladimir Putin'in planladığı şekilde ilerlemediği görüşünde. Rus askerlerinin beklemediği kadar yoğun bir silahlı direnişle karşılaştığı, Batı'nın yaptırımlarının da Moskova'nın öngördüğünden daha ağır olduğu yorumları öne çıkıyor. İngiliz analist Michael Clarke, yaptığı açıklamada, "Ukraynalılar kaybetmedikleri her gün siyasi olarak kazanıyorlar. Savaşın Putin için siyasi maliyeti de her geçen gün biraz daha artıyor" açıklaması yaptı. Bir başka düşünür Lawrence Freedman ise Rusya'nın Ukrayna'da Zelenski hükümetini devirip yerine kendi güdümünde bir devlet başkanı getirmeyi başaramayacağını düşündüğünü belirtti. Freedman, "Bütün ülkeyi işgal edemezler" dedi ve ekledi: "Kiev'de kurulacak Rus silahlarıyla desteklenmeyen bir kukla hükümet, herhangi bir meşruiyet sahibi olamaz ve hayatta kalamaz."

New York Times'ın dünyaca ünlü köşe yazarı Thomas L. Friedman'a göre ise bu hikâyenin sonunda üç olası senaryo var: 'Tam bir felaket', 'kirli uzlaşma' ve 'kurtuluş'... Artık kim ne anladıysa.