Tam 96 yıl önce, millet perişan haldeydi uzun süren savaşlar yüzünden. Memleket baştan sona harap olmuş, Türkiye, büyük fedakarlıklarla kazandığı Kurtuluş Savaşı’ndan sonra yaralarını sarmaya çalışıyordu. Ne evler ne barklar ne de ocaklar kalmıştı. Özgürlüğümüz, namusumuz, şerefimiz adına kanla, başla, canla mücadele vermiş, zalime ve şerefsizlere eğilmeden, topraklarımızdan defetmiştik. Onlarda imkân bizde iman diye boşuna demedik. Önce ‘vatan’ dedik. 

Liderimiz, önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, azmi ve inancıyla hepimizi tek bayrak altında, “Tek bir egemenlik var, o da milli egemenliktir. Milletin egemenliğini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” ilkesiyle, yurdun her tarafından gelen temsilcileri topladı. Bir tarafta saltanat yanlıları bir tarafta vatan hainleri bir tarafta can vermeye hazır vatan evlatları. Bir olup baştan devlet kurmak çok zor ve imkansızdı. Her ne kadar birlik olup savaşmış olsak da devlet kurmak için o dönemde karşımıza çıkan engeller üst üsteydi (itilaf devletlerinin baskısı, üstümüze oynanan kirli oyunlar, tarihten bizi tamamen silmek isteyen soysuzlar...)

Nice zaferler kazanmış büyük tarihe sahip çıkan dünya mirası vatanımızın ve dünyayı dize getirmiş atalarımızın adı, onca şehidimizin kanı, analarımızın canı yerde mi kalacaktı. Bize yakışmazdı. Son kez dimdik bir şekilde bir daha yıkılmamak üzere ayağa kalktık, yeniden doğduk küllerimizden ve bize yakışanı yaptık, zafer kazandık. Yemin ettik bu uğurda, “Varlığım Türk varlığına armağan olsun” diyerek ant içtik. 

Ülkemiz o zor dönemlerden geçerek bugünlere vardı.

Ve 29 Ekim 1923’te Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Cumhuriyet’i ilan etti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir” ve “Cumhuriyet, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir” açıklamalarıyla bize Cumhuriyet’in ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. 

Cumhuriyet Devletinde egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur. Ulus, kendini yönetme yetkisini, kendilerini temsil eden milletvekilleri aracılığı ile kullanır.

Cumhuriyet yönetiminde, yurttaşın seçme ve seçilme hakkı bulunmaktadır. 

Atatürk, yalnızca Türkiye'nin değil, tüm dünyanın saygı duyduğu büyük bir liderdir. Nesiller geçse de bu millet için yaptıkları asla unutulmayacak.

Ve “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” diyerek bu güzel cennet vatanı bize emanet etti.

Yeter ki milli değerlerimizi nasıl kazandığımızı, nice şehitlerimizi, kahramanlarımızı atalarımızı unutmayalım. 1000 yıl geçse de ülkemizin düşmanı ve sorunları bitmese de ölene kadar sahip çıkalım. Başka Türkiye yok! Bize Allah’tan başka dost yok!

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, tüm milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum.

96 yıldır aynı coşku ve duygu ile…

Ne mutlu Türk’üm diyene!