Geçen hafta, sizlere Erasmus değişim programını yazmıştım.

Bugün de YÖK tarafından kurulan ‘Farabi Değişim Programı’ ve  ‘Mevlana Değişim Programı’ hakkında özetle bir bilgilendirme yazacağım.

‘Farabi Değişim Programı’ yurt içinde yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır.

Öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerine imkan sağlamaktadır.

Yurt içinde bir değişim düşünüyorsanız okuduğunuz üniversiteden bilgi almalısınız. Ayrıca aşağıdaki internet adresinden daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. http://www.yok.gov.tr/web/farabi

‘Mevlana Değişim Programı’ nedir?

Yurt içinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurt dışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim görevlisi değişim programdır.

Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır.

Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için; öğretim elemanları ise en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere programdan faydalanabilirler. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de öğrenci ve öğretim elemanları Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına gelebilirler.

‘Mevlana Değişim Programı’na kimler katılabilir?

‘Mevlana Değişim Programı’ protokolü imzalamış olan yükseköğretim kurumlarında örgün eğitim programlarına kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilirler.

Ayrıca, bu protokolü imzalayan yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim kurumlarında görev yapan tüm öğretim elemanları da ‘Mevlana Değişim Programı’na katılabilirler.

‘Mevlana Değişim Programı’na nasıl başvurulur?

‘Mevlana Değişim Programı’ öğrencisi olmak için.

- Öğrencinin, örgün eğitim verilen yükseköğretim programlarında kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olması gerekir.

- Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 (dört) üzerinden en az 2,5 (iki buçuk) olması lazım.

- Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 (dört) üzerinden en az 3 (üç) olması gerekiyor.

- Yüzde 50 dil puanı + yüzde 50 not ortalaması.

‘Mevlana Değişim Programı’ hakkında daha detaylı bilgi için http://www.yok.gov.tr/web/mevlana internet adresinden yararlanabilirsiniz.

İşin özü her işte olduğu gibi eğitimde de değişim ve dönüşüm önemlidir.

İster Erasmus, ister Farabi, ister Mevlana, ister başka sistemle maddi ve manevi imkânlarınız ve başarı dereceniz yetiyorsa değişimi yaşamak özel ve güzeldir.

Yeni çevreler, yeni bir mekan, yeni arkadaşlar, yeni imkanlar ya da imkansızlıklar içinde eğitiminizi pekiştirmek sizlere çok şey katacaktır.

Her zaman ele geçecek imkan ve fırtsalar değildir.

Okul sizin için bir anahtardır. O anahtarla neleri ve nereleri açmak istediğiniz size kalmış.

Amaç sadece diploma almak olmamalı. Diploma önemli ve gerekli elbette.

Önemli olan kendini dolu dolu yetiştirmek.

Farkını ortaya koyarak farklı olmalısın. Farklılık yoksa neden tercih edilesiniz.

Tercih senindir. Hayat senindir. Hem kendine, hem ailene, hem de ülkene yararlı biri olmak istiyorsan mutlaka çok çalışmalısınız ve gayretli olmalısınız.

Büyük hedeflerin büyük bedelleri olur.

Arkadaşlarınızı iyi seçin.

Okumaktan ve araştırmaktan asla vazgeçmeyin.

Her daim iyi bir dinleyici ve gözlemci olun.

Her şey olmayın bir şey olun ama o dalda çok iyi olun.

Gayret sizden, teşvik aileden, devletten, hayırseverlerden, kurumlardan, odalardan, tevfik Allah’tan…

Geç ve güç olmadan… Vakit varken, nakit desteği varken hayallerin ve hedeflerin için harekete geç.