Sıcak iklimlerin bitkisi olan bamya Güney Asya ve Batı Afrika’da yetiştiği bilinen bir bitkidir. Kakao ve pamuk gibi türlerle de aynı özelliklere sahiptir.

Ülkemizin birçok yöresinde farklı pişirme yöntemleri ile sıklıkla tercih ediliyor.

Olgunlaşması beklenmeden toplanması halinde bamya sebzesi elde edilmekte ve sevilen birçok yemeğin ana maddesi olmaktadır. Birçok ülkede en çok tercih edilen bitkilerden biri olurken, Asya ülkelerinde yemeğinin yanı sıra tıbbi bir bitki olarak da tercih edilmektedir.

Koyu bir kıvam elde edilmek istendiğinde bamyaları küçük şekilde dilimlemek istenilen kıvamı yakalamayı sağlayacaktır. Lezzeti ile olduğu kadar içeriğindeki faydalı vitaminlerle de dünya mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan bamya mevsiminde mutlaka tüketilmesi gereken sebzelerden biridir.

Sağlık için tam bir antioksidan kaynağı olan bu sebzeyi sağlıklı yöntemlerle pişirerek faydalarından tümüyle yararlanmak mümkündür. Bamyanın iyisini seçmek için çok fazla olgunlaşmamış olanları tercih etmek, yemeklerin ideal lezzetinde olmasını sağlayacaktır.

Bursa’nın semt pazarlarında sıklıkla karşılaştığınız bamyanın yoğun olan yapışkan yapısını azaltmak için pişirirken içine biraz limon ekleyebilirsiniz.