Köpük dendiğinde ocakta kaynatılan süt, yayıktaki ayran, çalkalanan şişede bardağa dökülen kola veya biranın kabarması akla geliyor. Her hamlede köpüğün biraz daha arttığının görülmesine rağmen müdahalelere devam edilince, ilk anda bu davranışlara bir mana verilmese de sonradan sebebi anlaşıldı. 

Bu sayede doların da köpürdüğünü öğrenmiş olduk. 20 Aralık akşamı bir sihirli el dokundu ve anında “Takır takır!” doların köpüğü eksilmeye başladı. Doların düşmesini şaşkınlıkla izleyen Maliye Bakanı “Kıpır kıpır” oluyor, şaşkınlıkla yanındakilere “Ya arkadaşlar biz bir şey yaptık mı?” diyordu... 

O gece doların köpüğü alınmasına alındı da, doların köpürmesiyle köpüren emtia fiyatların köpüğü ne o gece, ne de ondan sonra bir türlü geri alınamadı!

Boynuna taktığı 5 bin liradan pahalı atkısı yüzünden sosyal medyada eleştirilen, “Biz kim oluyoruz da o atkıyı takabiliyoruz dimi… Mütedeyyinler, maneviyat sahibi insanlar kim ki…” sözleriyle eleştirileri manipüle eden adam yüksek zamlar için; “Zam geldiği gibi gider... Anlık tepkiye lüzum yok… Dolarda anlık tepki verenleri ne hale getirdik hatırlayınız, hem de bir gecede…” dedi. 

21 Aralık 2021 günü yayınlanan Resmi Gazetede 1 Ocak 2022 tarihinde geçerli olmak üzere; Özel İletişim Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, Damga Vergisi, harçlar, Vergi Usul Kanunu (VUK) kapsamındaki cezalar yüzde 36,2 oranında artırıldığı yazılmıştı. İnandırıcı olmasa da TUİK verilerine göre  (TÜFE) yıllık %21,31 olarak belirlenirken vergi harç ve cezalarda %36,2 oranındaki artış tepki çekmişti. Önceki gün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksinin yıl bazında 36,08 arttığı belirtildi. 

Vergi harç ve cezalardaki artışla, Tüketici Fiyat Endekslerindeki artışın birbirine çok yakın olması Ali Babacan’ın “Rakamları Ayarlama Enstitüsü, nam-ı diğer TÜİK, enflasyon oranını açıkladı.” ifadesini teyit eder gibiydi.

ENA Grup araştırmasına göre yıllık fiyat artışlarının %82,81 olarak gerçekleşti. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır her ay aynı markette aynı ürünlerden aynı miktarda alarak hesapladığı ‘milletin enflasyonu’ Aralık ayı fiyat artışları da ilave edildiğinde % 70 düzeyine çıkıyor. 1 Ocakta yürürlüğe giren Temel Karamollaoğlu tabiriyle “Kallavi zamları” bir kenara bırakalım, ÜFE % 80 civarında seyrederken TÜFE %36 düzeyinde kalabilir mi?

BOTAŞ internet sitesi üzerinden 1 Ocaktan itibaren konutlarda doğalgaza % 25, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu; (EPDK) “Verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçiş” ile 1 Ocaktan itibaren elektrik fiyatlarına % 50 ile %127 arası zam yapılacağını açıkladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2022'den itibaren geçerli olacak otoyol, Boğaz Köprüleri ve Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine zam yapıldığını açıkladı.

Memur ve emekli maaş zamlarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Bugün enflasyon rakamları açıklandı. Vatandaşımızın bu rakamlarla karşılaşması bizi üzdü" dedi. 

Memur maaşlarının ortalama yüzde 30,5 oranında artırıldığını, en düşük emekli maaşının da 1500 liradan 2500 liraya çıkarıldığını söyledi.

“Döviz kurundaki köpüğü aldığımızda nasıl daha gerçekçi bir tablo önümüze çıktıysa enflasyonda da bunu yapacağız.” Dedi. Dünyada enflasyon rakamlarında çok ciddi artışlar olduğunu söyledi. “Amerika son 40 yılın, Almanya ve İspanya son 30 yılın, İngiltere ve İtalya son 10-12 yılın, Avrupa'nın geneli yüksek enflasyon rakamlarının sancısıyla kıvranmaktadır.” Dedi. Saydığı ülkelerde enflasyon oranlarına değinmedi. Amerika’daki enflasyon oranını daha önce Binali Yıldırım’da duymuştuk.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medyadaki paylaşımında “Hiçbir vatandaşımızı fiyat artışlarının yükü altında bırakmadık, bırakmayacağız. Bugüne kadar milletimize ne söz verdiysek yaptık, bundan sonra da verdiğimiz her sözü yerine getirmeye devam edeceğiz.” Dedi

Asgari ücretin son gelen zamlarla yeniden açlık sınırının altında kalacağı gerçeğini de göz önüne aldığımızda, “Fiyat artışlarının yükü” altında ezilip ezilmeyeceğimizi sizlerin takdirine bırakıyorum.