Neredeyse bir haftadır Ukrayna bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de gündemin en başında.Gündem olmanın haricinde bütün dünya Ukrayna için seferber olmuş durumda.Etrafımdaki bir çok kişiden duyduğum ne uzun yıllardır Filistin meselesinde,ne Irak’ta bir milyonu aşkın insan ölürken,ne Balkanlarda yaşanan Sırp zulmünde,ne Myanmar’da yaşananlarda,ne Suriye’de,ne Libya’da hiçbir zaman uluslararası toplum şu andaki gibi sesini yükseltmedi.

Peki bu saydıklarım şu anda yaşanan Rusya-Ukrayna savaşından çok daha küçük savaşlar gerilimler miydi? Kesinlikle hayır. Aslında bu tutum dünyanın ne kadar iki yüzlü olduğunun da kanıtı. Sırası gelmişken belirtmeliyim ki savaşın her türlüsüne karşıyım ama bir tarafta milyonlarca Müslüman ölürken sesini dahi çıkartmayan, botlarını mızraklayıp denizde resmen ölmelerini bekleyenler şimdi resmen Ukrayna’nın koruyucusu oldular. Gelen mesajlara baktığımda bu durumun değerli halkımızın da dikkatini çekmiş olması çok normal.

 Bu büyük destek o kadar tavan yaptı ki, Almanya tarihinde ilk defa savunma bütçesine 100 Milyar Euro’luk bir ek bütçe sağladı.Bu arada iki savaşan Karadeniz’e kıyısı olan ülke olduğundan Türkiye’nin Montrö Anlaşmasını uygulayıp uygulamayacağı da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun net açıklamasıyla son bulmuş oldu. Her iki ülke ile arada sadece Ukrayna ile Karadeniz olduğundan komşu olan tek ülke Türkiye ve bu yüzden de daha fazla ince eleyip sık dokuduğu görülüyor. Bütün AB ülkeleri Rus sivil havacılığına dahi hava sahası yasaklaması getirmesine rağmen Türkiye bu konuda da anladığım kadarıyla biraz ağırdan alıyor. Diğer taraftan Afad ve daha birçok yardım kuruluşunun Ukrayna-Romanya sınırında yardıma muhtaç ailelere yardıma koşmuş olmaları da bu konuda ülkemizin kurumlarının çabuk bir şekilde ihtiyaç duyulan her yere konumlanacaklarının kanıtı.