Yıllardır ülkemizde özellikle yaz aylarında havaların ısınması ile piknik alanlarının hareketlenmesiyle kene ısırması gündeme geliyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) insanların korkulu rüyası adeta. 
Dünyada önce Kırım’da, sonra Kongo’da görülen, daha sonra Avrupa başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde tespit edilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının Türkiye’de 2003 yılından bu yana etkili olduğu hepimizin malumudur.
KKKA, kene kaynaklı bir virüsün neden olduğu, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen, hayvanlardan insanlara bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır.  
Her yıl kene ısırması ile yaşanan vakalar ve ölümler önemli boyutlarda.
Arşivime göz attım 24 Haziran 2008 tarihli köşe yazımın başlığı ‘Kene rantiyesi’ idi.
Aradan 11 yıl geçmesine rağmen bilinçlenme konusunda çok da değişen bir şey yok maalesef.
Biz de sizler için dün Türk Veteriner Hekimler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Sağlam’la telefonla görüşüp bu konunun aciliyeti ve önemi hakkında bilgi aldık.
Özellikle Nisan-Ağustos aylarının kene mevsimi olduğunu ifade eden Sağlam, ‘ölümcül hale gelen kenelere karşı çok dikkatli olunmasını’ ısrarla hatırlattı.
Kent merkezlerindeki park ve mesire alanları ile kırsal bölgelerde, bağ, bahçe, çayır, çalılık, su kenarları, çimen ve yeşil alanlarda kişilerin bireysel önlemler almaları gerekiyor.
Peki, nasıl önlem almamız gerekiyor ve ne yapmamız lazım?
Keneler kan emerek beslenen ve birçok hastalığın taşıyıcısı olarak hayvan ve insan sağlığını tehdit eden parazitlerdir.
Tarla ve bahçelerde, çayır-çimen ve ormanlık gibi kenelerin yaşadığı bölgelerde çıplak tenle dolaşmamak gerekiyor. Kapalı giysiler giymek lazım.
Vücudu örten elbiseler tercih edilmesi, pantolon paçalarının çorap içine sokulması ve kenenin rahatça görülebileceği açık renkli giysiler giyilmesi tavsiye edilmektedir.
Kene ısırığına maruz kalan kişinin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor.
İmkânı yoksa keneyi kusturmadan çıkarmak lazım. Kene ezilmemeli, yapay ısı uygulanmamalı, keneyi uzaklaştırmak için herhangi bir kimyasal madde uygulanmamalıdır.
Keneyi vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak bez, eldiven ya da naylon poşetle çıkarmak gerekiyor. Keneye çıplak elle temas etmeyin.
Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalık riski o kadar azalır. 
Kene çıkarıldıktan sonra 10 gün süre ile takip edilmeli.
Piyasada satılan kene ilaçlarının çoğu rant amaçlıdır. İlaçlamalar kene yayılmasına karşı çözüm değildir. 
Kullanılan ilaçlar doğayı kirletip yararlı canlıları ve bitkileri yok etmekte hem de halk sağlığını tehdit etmektedir. 
2003 yılından bu yana 10 binden fazla kene vakası olmuş.
Bunların 500'ü de ölümle sonuçlanmış maalesef.
Biraz dikkat biraz da tedbir ve azıcık bilinç sizi kenelerin zararından kurtaracaktır