Ciddi sıkıntıların yaşandığı ‘Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti’ sözleşmelerinden bahsedeceğim bugün.

Sürekli devre tatillerin sokaklarda, otellerde pazarlandığına rastlamışızdır. “Bu sektörde işini hakkıyla yapanlar var mı?” diye soracak olursakyanıt: "Maalesef bu sayı çok az."

Genelde psikolojik baskı ve pembe vaatlerleyapılan sunumlar hüsranla sonuçlanıyor…

Bu konuda bize düşen dikkatli olmak.

Elbette tatil yapmak, doğru yatırım yapmak ve bütçeye göre gezmek güzeldir. Türkiye’de ve dünyada gezilmesi ve görülmesi gereken birçok yer var.

Bazen nakit bazen vakit sorunu yaşarız. Bazen de ikisini de aşarız. İşte o zaman başarırız…

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında 22 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan ve 2015’te yürürlüğe giren yönetmelik ile devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri hakkında kısa bir hatırlatma yapalım.

Bu konuda yasanın tüketiciye verdiği haklar

Devre tatil sözleşmesi: Bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda gecelik konaklama imkânı veren sözleşmeler devre tatil sözleşmeleridir.

Devre tatile konu taşınmazın inşa edileceği arsa için yapı ruhsatı alınmadan tüketicilere ön ödemelidevre tatil sözleşmesi yapılamaz.

Uzun süre tatil hizmeti sözleşmelerine ilişkin ödemelerin, üyelik aidatı da dahil olmak üzere eşit olarak yıllık taksitlere bölündüğü bir ödeme planına göre yapılması zorunludur.

Satıcı ve sağlayıcının, tüketiciye her ödeme tarihinden en az on dört gün önce yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile ödeme bildiriminde bulunması zorunludur.

Sözleşmelerin kurulmasından en az bir gün önce Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca belirlenen hususları içeren ön bilgilendirme formu verilmesi zorunludur:

Ön bilgilendirme formunun, en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde açık, sade veokunabilir şekilde düzenlenmesi zorunludur.

Devre tatil sözleşmeleri uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri değişim sözleşmeleri satıcı veya sağlayıcının, devre tatil veya uzun süreli tatil hizmetinin alınıp satılması hususunda tüketiciye yardımcıolduğu yeniden satış sözleşmeleridir.

Mesafeli satış yöntemiyle kurulan sözleşmeler hariç olmak üzere satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin kendi el yazısıyla sözleşme tarihini yazmasını ve sözleşmeyi imzalamasını sağlamak zorundadır.

Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

Devre tatile konu taşınmazın ön ödemeli satılması durumunda, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır.

Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminat talep edebilir. Satıcı, yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi birbedel talep edemez.

Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder.

Devre tatil amaçlı taşınmazın ön ödemeli satışında devir ve teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemez.

Mağdur olmamak için bilgi sahibi olun!

Araştırın, bir bilene sorun ki 'devreleri yakmayalım' derim, karar sizin…