‘Efendiler, yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz!’

28 Ekim1923 Evet bu sözle başladı her şey  Türk milletinin makus kaderini değiştirecek bir cümle. Halkının tebaa olmaktan kurtulup millet olma yolundaki ilk adımdır bu bir cümle. Devleti ve milletiyle bir bütün olma yolundaki ilk adımdır bu cümle. Bütün karanlık düşünceleri fikirleri bir güneş gibi aydınlatan bir cümle. Milleti orta çağın karanlık dehlizlerinden çıkarıp çağdaş modern Türkiye’nin temellerini atan bir cümle. Savaş sonrası harap ve bitap düşmüş bir milletin kendi kaderini kendine çizdiren bir cümle. Otoriter rejimden baskıdan mutlu azınlıkların yönetim şeklinden kendi   yönetim şeklini belirleyen bir cümle. Devletle halk arasındaki bütün engelleri aşarak   devletle halkı birleştiren bir cümle.

 Özellikle büyük bir savaş sonrasında bütün yetkileri elinde toplayabilecekken yetkiyi paylaşma yolunu seçen bir liderin bir kahramanın ağzından çıkan bu cümle varoluşun ifadesidir.

  Büyük Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğine yön vermek isteyen “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır” diyerek cumhuriyeti milletin damarlarına nakış nakış işleyen bir kahramanın sözüdür. Evet ulu önder yaptığı her işte her olayda olduğu gibi güç erkini elini tersiyle iterek gücü paylaşmayı seçmiştir. Dünya üzerinde bir tane siyasetçi ya da devlet adamı yoktur ki gücü paylaşsın.  Çoğu cumhuriyetle yönetilen ülkelerde bile ülkelerin devlet başkanları gücü kendinde toplamak isterken gücünü halktan alan devlet adamlarının yapabileceği bir değişimin adıdır cumhuriyet.

 Bütün devletlerin hayranlığına mahzar olmuş bir liderin yetki paylaşımının adıdır cumhuriyet. Halkın özümsediği kabullendiği kabullenmekle kalmayıp koruduğu ve geliştirdiği bir yönetimin adıdır cumhuriyet.

 Bir kenara itilmiş hor görülmüş ikinci sınıf vatandaş konumuna getirilmiş kadınlarımızı çağdaş modern hayatın bir parçası haline getiren yönetim şeklinin adıdır cumhuriyet.

Yüzde yediler seviyesinde kalmış okur yazar oranından, milli olmaktan çok uzak Farsça eğitim verilen medreselerde sadece seçkinlerin okuduğu okullardan bu günkü modern okullara ilk yolculuğun başladı rejimin adıdır cumhuriyet.

 Yönetenler her şeyin serbest olduğu halka ise dayatmaların yasakların olduğu otoriter rejimden; yasaksa herkese yasak anlayışına dönüşen yönetimin adıdır cumhuriyet.

Çocuklarımızı ve gençlerimizin önündeki engelleri yıkarak çağdaş modern bir nesil yetiştiren sistemin adıdır Cumhuriyet.

Bütün bağnazlıkları yobazlıkları yok ederek günümüz Türkiye’sinin temel taşlarını oluşturan yönetimin adıdır cumhuriyet.

 Cumhuriyet bir milletin var oluş gayesi, bir milletin tebaalıktan çıkıp efendi olduğu bir yönetim şeklinin adıdır cumhuriyet.

Halkı kulluktan çıkarıp  efendi yapan yönetimin adıdır cumhuriyet.

Velhasıl cumhuriyeti onlar kurdu korumak ve yüceltmek bütün Türk vatandaşlarının görevi ve sorumluluğudur. Rahat uyu atam. Rahat uyuyun 158 tane koca yürekli milletvekilleri.

Yavaş yavaş örselenmekte olan bazı çıkar gruplarının yıpratmak için her şeyi yaptığı cumhuriyet Milletimizin gönlündeki yerini her geçen gün dahada güçlendirerek nice yüzyıllara erisecektir.

Emanetiniz 85 milyonun yüreğinde. YAŞASIN CUMHURİYET……Yurdumuzun en büyük bayramı ve 100. Yılı kutlu olsun.