Türk mutfağının kralı,atası tarhana çorbası, şimdi raflarda yer alan ve çok tüketilen hazır çorbaların ilham kaynağı,yüzyıllardır sofraların baş tacı olmuş muazzam lezzet...

Tarhana çorbası, Anadolu, Balkanlar ve Orta asya da farklı yapım şekilleriyle günümüze bir çok yapım şekilleriyle karşımıza çıkıyor.

Gastronomik açıdan büyük bir öneme sahip olan eşsiz çorbamız bir çok şehirde coğrafik işaret almış durumda.

Ülkemizde yaklaşık 50 çeşit tarhana olduğu biliniyor.her bölgenin kendine has yapım şekilleri var. bu yüzden tarhana tarifi vemek zor. Hepsini ayrı bir özelliği ve lezzeti var.

Un Tarhanası; yoğurt, kapya biber, tuz, kuru soğan, domates ve baharatların harmanlanıp buğday unu ile yoğrulup fermantasyona bırakılması ve sonra kurutulması ile yapılan tarhana çeşididir.

Top tarhana daha çok Isparta ve çevresinde yaygın olarak yapılan tarhana çeşididir. Top tarhanada kullanılan malzemeler ise şunlardır; Dövülmüş buğday, dereotu, tuz, soda, yoğurt, nane, maydanoz, nohut ve diğer aroma verici bitkiler katılarak yapılan karışım fermante edilir.

Maraş tarhanası son zamanlarda adından çok sık söz ettirir oldu. Cips tarhana olarak da anılan Maraş tarhanası bildiğimiz çorba yapılan tarhanadan farklı olarak cips şeklinde şekli ile atıştırmalık olarak tüketilmektedir. Buğday yarması, yoğurt, kekik, çörekotu, su, tuz katılarak yapılan maraş tarhanası hamuru özel olarak hazırlanmış hasırlar üzerine serilerek kurutulur. Maraş tarhanası hem kurutularak hem de yaş olarak tüketilmektedir. Kurusu çerez gibi tüketilmektedir.

Trakya tarhanası hazırlanmasında kullanılan malzemeler ve saklama şekli olarak diğer tarhana çeşitlerinden biraz farklılık göstermektedir. Diğer tarhanalar da olduğu gibi yoğurt, kırmızı tarhanalık biber, soğan, un, ekşi hamur, tuz, domates, salça, baharatlar, et suyu, tereyağı, peynir, dereotu, nane, karabiber, boy otu tohumu gibi malzemeler katılmaktadır.

Beyşehir tarhanasının serüveni çok eksilere dayanmaktadır. Yavuz Sultan Selim dönemine kadar dayandığı belirtilen Beyşehir tarhanası uzun süre kuru olarak saklanmasından dolayı sefere giden askerlerin yiyeceği olarak üretilmiş ilk başlarda. Beyşehir tarhanasının hazırlanmasında tereyağı, süt, süzme yoğurt ve buğday yarması kullanılmaktadır.

Ülkemizin en büyük zenginliklerinden biri olan tarhana çorbasını her yaşta büyük bir keyifle tüketiyoruz. Hele bir de yanında soğan varsa...