Ağzımızı sulandıran bir lezzetin ta kendisidir çibörek… Çeşitli isim ve anlam karmaşasına rağmen tadıyla aslında herkesin gözlerini parlatan bir tat… Tatarların bir keşfi, Allah’ın ise bir lütfu…
Eskişehir’in baş lezzetlerinden çibörek, Bursa’ya gelince çiğbörek olarak evrildi… Adının ne olduğunu bi önemi yok belki ama yapılışının, nakşedilen hamurunun çok ciddi ehemmiyeti var.
Çibörek veya pek az bilinen adıyla Yarımca; kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Kırım Tatar yemeği olarak sofralara gelir.
Bu yemek çiğ köfte gibi çiğ et ihtiva etmez, ancak et böreğe pişirilmeden konur.
Yarımca ise Trakya mutfağının sevilen bir hamur işidir. Yarım ay şeklinde katlanmasından sebep bu
Çibörek, "lezzetli börek" demektir.
1860 Kırım Savaşı'nın da etkisiyle, göçmen Tatarlar tarafından Anadolu’ya getirildiği rivayet edilir. Bu göçün önemli bir kısmını alan Eskişehir mutfağının parçası olmuştur.
Eskişehir’de de bolca yaşayan Tatarların mutfağımıza kazıdığı lezzet ürünüdür çibörek…
Bursa’da da anlı sanlı yapan yerler mevcuttur.
Fırsatını bulan herkesi bu lezzetle tanışmaya davet ediyorum.