Yeni sitemle beraber ülkemizdeki siyasi yelpazenin yeniden dizayn edilmesi de kaçınılmazdır.

Bu kesin ve net.

Bu gerçeği anlayamayanlar bu yelpazeden yok olup gitmeye mahkum olacaktır.

Ki bu isterse CHP gibi ülkenin en köklü partisi olsun.

Ve partinin başında bulunan mevcut yönetim ve yönetim anlayışı ile bunun olması sadece zaman meselesi.

Ülkemizde bir partinin iktidar olması ve bundan öte iktidarda kalması için üç unsurun olmazsa olmaz olduğunun altını birçok defa çizmiştik.

Muhafazakarlık/dini hassasiyetler başta olmak üzere gelenek ve törelerimiz/

Cumhuriyet

Atatürk

ülkemizin realitesi budur.

Toplumumuzda muhafazakar seçmen kitlesi her zaman baskın olmuştur.

Bundan dolayı muhafazakar sağ partiler her zaman, birkaç istisnai olaydan kaynaklanan durumlar hariç, birinci parti konumunda olmuşlardır.

Ve neredeyse son yirmi yıldır mevcut iktidar partisinin, iktidarda kalmayı başarmasının sebebi bu üç unsur hakkında toplumun hassasiyetlerini iyi okumayı başarmasıdır.

Son yıllarda iktidar, Cumhuriyet ve Atatürk aleyhine verdiği tavizlerin olumsuz yansımaları olunca hemen bu yaklaşımlarından vazgeçerek kuruluş felsefesine geri dönmek zorunda kaldı.

İndirilen Atatürk posterleri geri asıldı, ihmal edilen resmi bayramlar yine aynı coşkuyla tekrar kutlanmaya başlandı.

İktidar bu dengeleri iyi okuduğu için iktidar.

Kaldı ki iktidarın üst iradesi nihayet şunu anladı ki kutuplaştırma kısa vadede belki istediği sonucu alması için etkili bir strateji, ancak orta ve uzun vadede felaket getireceğini idrak etti ki seçimlerden sonra bu yönde daha önce yapılan hataları telafi etmek için, gerek oluşturulan kabine ve kadro yapılanması, gerek verilen mesajlarla, peş peşe hamleler yapmakta…

Ancak anamuhalefet bu toplumsal dengeyi iyi kavrayamadığı için yıllarca yerinde saydı durdu ki mevcut yönetim ve zihniyet ile bu durumun değişeceğine dair en ufak bir umut bile yok.

CHP yıllarca seçmene muhafazakarlık konusunda kendini anlatamadı.

Belki de partinin içindeki aşırı ulusalcı ve seküler fraksiyonlara fazla taviz verdi.

Sebep şudur, budur. Bu onların sorunu.

Sonuca bakmak lazım.

Sonuç yüzde 20-25 bandında sıkışıp kalmak.

Bu anlayış ile bu bandı kırmak mümkün değil.

Ki yeni siyasal sistem ile bu oy oranları ile sonsuza kadar iktidar olma ihtimali yoktur.

CHP yöneticileri ve yöneticilerden öte CHP’nin belli seçmen kitlesi şunu net olarak anlamalı ki artık bu geleneksel sol anlayışı ile bırakın iktidar olmayı orta ve uzun vadede siyasi arenada kalmaları mümkün değil.

Bundan dolayı CHP’nin, ki bunu CHP’nin önde gelenleri de nihayet anlamış olacaklar ki önceki hafta manifesto yayınladılar ‘CHP’nin asıl ihtiyacı olan yönetim değişikliğinden çok zihniyet değişikliğidir’ diye.

Aynen doğrudur ama yapısal değişiklerden önce siyaset anlayışını ve teşkilat yapılanmasını sil baştan yeniden oluşturmalı anamuhalefet.

Yoksa parti olarak yok olup gitmeye mahkum olacaktır.

Her şeyden öte son yıllarda esaslı politikalar üreteceğine, bütün siyasetini oportünizm, fırsatçılık, yani iktidarın hataları üzerinden kazanım elde etme anlayışı ile yapmakta.

Bu zihniyet ile CHP iktidar olacak da… Vatana millete hayır gelecek de…