Bursa, tarihi ve doğası dışında, akıldan çıkmayan meşhur lezzetlere sahip. Her şehrin kendine özgü tanınmış birçok lezzeti var elbette. Havasından mı suyundan mı bilinmez, Bursa bir başkadır. Şehrimize hiç gelmemiş biri bile olsa İskender kebabı, İnegöl köfteyi, kestane şekerini, pideli köfteyi, Mustafakemalpaşa tatlısını büyük bir ihtimalle duymuştur. 

Peki ya Bursa’ da yaşayan bizler kendi yemek kültürümüzü ne kadar tanıyoruz? Örneğin, Cendere Baklavası diğer adıyla, Cennet Künkü, şehrin bilinen eski tatlısı. Yapımı zor olduğundan unutulmaya yüz tutmuş. 

Bunun gibi birçok lezzeti, tarifleri ile birlikte sayfamda sizlerle paylaşacağım. Eskiden ilçelerimizde, köylerimizde, özel günlerde yapılan yemekleri anlatacağım. 

Cendere Baklavası demişken tarifini vermeden yazıyı bitirmek olmaz.  Bir çeşit şerbetli tatlıdır. Osmanlı mutfağında yer alır.  Bursa kültürü içinde özellikle düğün hazırlıkları sırasında kız evi tarafından yapılarak erkek evine gönderilir. Nişan bohçasına Cennet Künkü konur, ayrıca bayram ve özel günlerde yapılarak misafirlere ikram edilir. 

MALZEMELER:

500 gr. un,

1 su bardağı su,

125 gr. tereyağı,

1 yumurta,

Nişasta,

500 gr. toz şeker,

1 dilim limon,

2 su bardağı su,

Yoğurt,

Süt,

Sıvı yağ,

Kabartma tozu,

Tuz,

Ceviz içi.

Şerbetinin hazırlanışı:

Şeker ve su, derin bir tencerede kaynatılır. Bir çay kaşığı limon suyu ilave edilerek, biraz daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır.

Yufkaların hazırlanışı:

Yumurta, yoğurt, süt, sıvı yağ, kabartma tozu ve tuz karıştırılır; un yavaş yavaş eklenerek, hamur yoğurulur.  Buzdolabında 1-2 saat dinlenmeye bırakılır.

Daha sonra dinlenen hamurdan cevizden az büyük parçalar beze haline getirilir. Bezelerin kurumaması için üzerlerine nemli bir bez örtülerek bir süre daha dinlendirilir.

Her bir beze üzerine nişasta serpilerek yufka haline getirilir.

Pişirme:

Açılan yufkanın üzerine çekilmiş ceviz içi serpilir ve oklavaya dolayarak sarılır. Oklavaya sarılmış yufka her iki tarafından büzüştürülür ve oklavadan çıkarılarak, yağlanmış tepsiye yerleştirilir.

Tereyağı ocakta iyice eritip, tepsinin üzerine gezdirerek dökülür.  Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Servis

Pişirilen cendere, fırından çıkarılıp biraz soğutulduktan sonra soğuk şerbet üzerine dökülür.

Şerbetini çeken tatlı, cevizi ya da isteğe göre kaymakla servis edilir.

Belki de bu tarif sizin için ailece mutfakta zaman geçireceğiniz, keyifli bir hafta sonu etkinliğine dönüşebilir.