Günümüz Bursa’sının en büyük sorunlarından biri kuşkusuz ki çarpık kentleşme.

Şehir merkezi bir fanusun içine sıkıştırılmış gibi adeta.

..ve dengesiz bir şekilde büyüyor Bursa.

Kuralsız büyüyen bu şehir, Bursa’yı tanıyan mimarlar tarafından ‘Artık bu kent büyük bir köy’ diye yorumlanıyor.

Osmanlı’dan yadigâr nice tarihi eser, maalesef çarpık kentleşmenin içine gömülmüş durumda.Ecdadın yüzlerce yıl önce yaptırdığı o canım mimari şaheserler sıkışmış kalmış yıkılmaya yüz tutmuş binaların arasında.Bursa’nın neresinden bakarsanız bakın çatısını zor görürsünüz bu şaheserlerin…

Şimdi eğri oturup doğru konuşalım…Bu şehrin çevre düzenlemesi maalesef kaygılandırmakta ve olası bir depremde ortaya çıkacak tabloyu tahmin edebiliyorum!

Kâhin değilim, ama araştırdım en azından…Dünyada pek çok örnek var ve inanın sonuçlar can yakıyor.

Peki, kentsel dönüşüm her şeye deva mı?

Büyük Marmara Depremi’nin herkesi tedbir almaya yönlendirdiğini tartışmaya gerek yok, eyvallah! Büyüyen şehirlerde bu tedbir ‘kentsel dönüşüm’ adı altında çıktı karşımıza.

Faydalı mıdır?

Elbette… Hatta çok geç kalınmış bir uygulama!

Dönüşümle sadece binalar güçlendirilmiyor tabi, çarpık kentleşmenin de önüne geçmek içinçalışmalar yapılıyor.

Zamanında konu üzerine bir açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe “Sağlıklı ve yaşanabilir bir kenti oluştururken, aynı zamanda güvenli yaşam alanlarını da oluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü bizim önceliğimiz her zaman insan” demiş ve eklemişti: “İnsanımız mutlu olsun, sağlıklı, güvenli, depreme dayanıklı binalarda yaşamlarını sürdürsün istiyoruz. Bugün önlem alınmazsa olası bir depremde, 1. Derece deprem kuşağında bulunan şehrimizde yaşanabilecek her türlü kayıptan herkes sorumlu olacaktır ve bunun da hiçbir telafisi olamaz.”

Evet, Başkan Altepe yaşanabilecek bir acının sorumlusunun herkes olduğunu söylüyor. Hepimiz bu taşın altına elimizi sokmalıyız… Elbette işini güzel yapan mühendisler, mimarlar ve yerel yöneticiler var. Vatandaş da yapmalı görevini ve söylenmemeli fazla.

Farkına varalım artık yahu!

Bursa’da binalar sağlam değil ve çarpık kentleşme trafikten tutun da insan psikolojisine kadar her şeyi olumsuz etkiliyor.

Umarım ‘dönüşüm’ muhteşem olur da, bundan bir 40 sene sonra bu konular konuşulmaz.

Başkan Altepe, kentsel dönüşümün 'ben yaptım oldu' kafasıyla yapılmaması gerektiğinin de altını çizdi yaptığı o konuşmada.

Anlayacağınız iş ciddi!

‘Yeşil’den ‘Gri’ye bir kent hikayesi

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da 'Yeşil Bursa' isminin 'Gri Bursa'ya dönüştüğünü ifade ederek, kaçak ve çarpık yapılaşmanın Bursa’yı kötü bir görüntüye kavuşturduğunu ifade etmişti bir açıklamasında. Böyle giderse 20 sene sonra Bursa'da ova kalmayacağını dile getirerek, durumun ne kadar vahim olduğunu ortaya koymuştu.

Ne diyelim…

Bu şehir hepimizin!

Statü ne olursa olsun o eller taşın altına girecek!..

Girmeli!