Önceki gün ‘Haftalardan deprem ’başlıklı köşe yazımıza istinaden MHP Osmangazi Belediye Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Cemil Aydın’dan yorum ve yanıt geldi.

"Merhaba Mehmet Bey,

Yıllardır gerek Osmangazi Belediye Meclisi’nde, gerekse diğer platformlarda ısrarla gündemde tutmaya çalıştığımız zemin vize uygulamasını tekrar kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz.   Heyelan bölgelerindeki yapılaşma ve fay hattında verilen imar hakkına tekrar dikkat çekiyoruz, yıllardan beri feryat ediyoruz ama yerel yönetimler gerekli duyarlılığı göstermemektedir. Tüm yerel yönetimler bünyesinde jeoloji mühendislerinden oluşacak kontrol ve izin mekanizmasının aciliyetine vurgu yaparken ille de deprem mi olması gerekir diye de soruyoruz. İlçemizdeki deprem çalışmalarının daha etkin bir netice vermesi açısından jeoloji mühendislerinden oluşacak bir kontrol sisteminin acilen hayata geçirilmesini öneriyoruz. Bu yapı ilgili müdürlüklere bağlı olabileceği gibi yeni bir müdürlük veya oluşum içerisinde değerlendirilebilir. Yalova Belediyesi’nde olduğu gibi jeoloji mühendislerinden oluşacak bir çalışmayla imar izni verilen yerlere aynı anda zemin kullanım vizesi de verilmesinin çok isabetli olacağı kanaatindeyiz. Çünkü bilinen bir gerçektir ki, ilçemizdeki fay hatları, heyelan bölgesi, taşkın alanlar, depremsellik anlamında 1/1000’lik planlarda yoktur, işlenmemiştir veya eksik işlenmiştir. Ne yazık ki halen fay hatları üzerine imar hakkı verilmeye devam edilmektedir. Bilgi ve değerlendirmenize saygılarımla."

Evet, Sayın Cemil Aydın’a katılmamak mümkün değil. Bu önemli konu bireysel bir konu değildir.

Bu herkesi ilgilendiren önemli ve ivedi bir konudur. Sümen altı yapılacak ve tehir edilecek sıradan bir konu değildir. Hem kendimiz için hem de gelecek nesiller için doğru kararlar almamız ve uygulamamız gerekiyor…

Sorumluluk bunu gerektiriyor.

Doğru ve faydalı projeler kimden gelirse gelsin ortak payda ve fayda adına çözüme kavuşması gerekir.

İnşallah en kısa zamanda gündeme alınır, geç ve güç olmadan doğru olan yapılır.

Bursa her şeyin en iyisini hak ediyor.

Sorunları biriktirerek değil, çözerek ilim ve bilim ışığında aydınlatmalıyız…

En son, görüştüğümüz bir jeoloji uzmanı, “Bursa merkez ilçeleri dahil 17 belediye başkanı bir araya gelmeli çünkü Bursa tam anlamıyla iki ilçesi hariç fay hatları üzerinde kurulu bir şehir” demişti.

Bu çağrıya katılmamak mümkün değil... Yerel yöneticilerimiz ve işin sivil toplum tarafları olayın ciddiyetini 3 milyonluk Bursa'ya anlatmalı ve gereken tedbirleri almalı...

Yoksa olası Marmara Depremi'nin alacağı can sayısını hiçbirimiz hesap edemeyiz...